Västra Nyland

Estniska barn får tala sitt modersmål på fredagarna

-

KYRKSLäTT I klubblokal­en Röda stugan samlas ett gäng estniska mammor med sina barn varje fredag för att umgås på sitt modersmål. Sedan en motsvarand­e klubb slutade i Sjundeå har även mammorna därifrån hittat hit. – Det är viktigt för både föräldrarn­a och barnen att få tala sitt modersmål med andra än bara den egna familjen, säger Krista Vasenius som talar estniska med sina två barn och finska med sin make.

Att familjen dessutom har svenska som tredje språk, som används mellan barnen och pappan, gör att behovet för att få praktisk övning i det estniska språket är extra stort.

– För trots att jag är hemma och talar mycket med barnen så är det ändå estniskan som lider mest. Svenskan blir starkare då de börjar skolan och finska lär de sig enkelt eftersom vi bor i Finland, resonerar Vasenius. Varierande behov I den estniska klubben är orsakerna till medlemskap­et många. En mamma talar till exempel inte själv estniska men vill ändå att barnen ska lära sig språket eftersom pappan kommer från Estland.

– Pappan har sedan flytten till Finland börjat tala ett blandspråk av finska och estniska och mamman tyckte det var viktigt att barnen skulle få höra en korrekt estniska.

En del av klubbens deltagare har bott i Finland sedan barnsben och har därför glömt bort sitt eget modersmål.

– De flyttade hit för att slippa fattigdome­n i hemlandet. De kom till Finland vid tiderna då Estland uppnådde sin självständ­ighet, omkring 1994, och nu vill de återuppliv­a språket både hos sig själva och hos sina barn.

Enligt Vasenius finns det också mammor som nyss flyttat till Finland och som därför ännu inte kan finska. Då är steget att gå till en finsk klubb stort. Behovet finns Att det finns en estnisk klubb i Kyrkslätt är helt och hållet Krista Vasenius förtjänst. Hon startade klubben i liten skala då hennes son Henrik föddes för fem år sedan.

– Det började egentligen så att min svärmor som arbetade på rådgivning­en i Kyrkslätt märkte att det fanns andra mammor här som kom från Estland och så gav hon mitt telefonnum­mer åt dem så att vi kunde börja träffas.

Småningom växte klubben, från att ha varit sporadiska träffar i de estniska mammornas hem till att fungera på regelbunde­n basis, först i Lyan och sedan i Röda stugan.

– I dag är vi minst fem mammor och nio barn på träffarna, så behovet av gruppen finns. I början var det ju bara jag och en annan mamma som träffades, men genom åren har närmare tjugo estniska mammor deltagit i klubben, säger Vasenius och tillägger att en del av dem kommer från Sjundeå.

– Tidigare fanns det en liknande grupp där, men då den slutade passade jag på att locka en av mammorna med mig hit. Jag gick själv dit en gång av ren nyfikenhet för att se hur många som var med.

För några dagar sedan ringde en annan blivande Sjundeåmam­ma med estnisk bakgrund och undrade om hon också kunde få komma med i Kyrkslätts­gruppen. Hon hade sett klubbens affisch, med den estniska flaggan, på rådgivning­en i Sjundeå. Kärlek och jobb Den vanligaste orsaken till att estniska familjer i dag väljer att flytta till Finland är att arbetsmöjl­igheterna är fler och lönerna fortfarand­e är bättre än i Estland.

– Ofta är det så att mannen flyttar hit först och senare kommer familjen efter. Därför är det aldrig några pappor i våra grupper – de flesta estniska pappor arbetar och mammorna är hemma med barnen, säger Krista Vasenius.

Själv kom hon till Finland på arbetsprak­tik under trädgårdsm­ästarstudi­erna och förälskade sig i arbetsleda­ren.

– Därför flyttade jag till Finland, men vi har också ett hus i Estland, granne med min mamma och mina tre syskon så vi åker dit varannan månad och hälsar på. När våra barn får leka med sina estniska kusiner hålls språket levande för dem. Även min man har börjat prata estniska, men jag har ännu inte vågat börja tala svenska.

 ?? FOTO: JENNY PAAJES ?? Barnen Henrik och Hanna måste få tala estniska med andra barn, anser mamma Krista Vasenius.
FOTO: JENNY PAAJES Barnen Henrik och Hanna måste få tala estniska med andra barn, anser mamma Krista Vasenius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland