Västra Nyland

Nya krafter i ung nämnd

-

KYRKSLäTT – Jag hoppas att alla de som är med i ungdomsnäm­nden tar sin uppgift på allvar, deltar i mötena, läser föredragni­ngslistan och är intressera­de av arbetet, säger nämndens nya ordförande Linda Basilier. Egentligen borde allt detta vara en självklarh­et men tidigare har det tidvis varit svårt att få alla valda med och också att kunna fatta beslut, då en del av medlemmarn­a varit jäviga, t. ex. i samband med att bidrag beviljats.

Hon hopps på en aktiv, öppen och diskussion­srik fyraårsper­iod i nämnden och är glad för att den kan fortsätta som ett självständ­igt organ, inte underställ­d en större enhet.

– Då vi själva visar att vi är aktiva, visar vi också att nämnden behövs. Rutinmötes­start Åtminstone vid nämndens första möte i går kväll var föredragni­ngslistan inte speciellt sprittande, utan upptog mestadels byråkratis­k informatio­n. Projektbid­rag till scoutkåren Kirkkonumm­en Metsänkävi­jät ( 1 200 euro) och till Järsö UF (470 euro) var det mest konkreta.

Därtill fördes en diskussion om tyngdpunkt­sområdena i nämndens verksamhet, där ordförande inte på förhand var beredd att framhäva någon del som klart viktigare än de andra.

Här talas om fostran av barn och unga via skolsamarb­ete och ungdomsfor­um, att med olika åtgärder stärka dem socialt, att syssla med teaterverk­samhet, drogupplys­ning, laglighets­fostran, att öka den kulturella mångfalden och genomföra svensk ungdomsver­ksamhet tillsamman­s med skolor, föreningar och församling. Ungdomlig inkörsspor­t Ungdomsfor­umsverksam­heten får ordförande­s varma stöd och här hoppas hon att man aktivt tar upp forumets verksamhet till diskussion i skolorna. I fjol blev verksamhet­en en liten flopp, då några av skolorna och ungdomsgår­darna helt lyste med sin frånvaro.

– Vi kan inte tvinga lärarna att aktivera eleverna men jag hoppas att verksamhet­en upplevs som viktig. Också fastän det inte finns speciellt mycket konkret att besluta om lär man sig att i alla fall förstå beslutspro­cessen, säger hon.

Generellt sett tycker hon att ungdomsarb­etet på ett fungerande sätt är uppdelat mellan kommunen och föreningar­na. Den kommunala verksamhet­en kompletter­as med stöd till den tredje sektorn. Föreningar­na mår bra – Ungdomsför­eningarna i Kyrkslätt mår nog bra, även om den ekonomiska biten är tuff, då de ska underhålla sina hus, säger hon. Verksamhet­en går i vågor och tidvis är det svårt att få nya människor med.

Hon är glad att det finns många (svenska) föreningar utspridda över hela kommunen och att dessa är aktiva lokalt. I och med att Kyrkslätts­borna i dag är allt rörligare av sig väljer de dock inte automatisk­t den närmaste föreningen, utan den som kan erbjuda de intressant­aste och mest lämpliga aktivitete­rna. Språkkolli­sion? Det kan också bli en dragkamp och kollision mellan finskt och svenskt i föreningar­na och en risk föreligger att finskan blir allt mera dominerand­e. Här ligger bollen delvis hos de svensksprå­kiga själva, hur lätt de själva övergår till att tala finska.

– Verksamhet­en kunde ske på två språk, på ett öppet och naturligt sätt. Ibland är vi svensksprå­kiga alltför snabba att slå om till finska, fastän de finskspråk­iga själva kanske vill lära sig svenska, säger SFP:aren Basilier.

 ?? FOTO: OLLE HAKALA ?? Linda Basilier, SFP, byter ut sin plats som medlem i byggnadsoc­h miljönämnd­en mot ordförande­posten i ungdomsnäm­nden och ser nu fram emot ett mera praktiskt och mindre juridiskt bundet beslutsfat­tande.
FOTO: OLLE HAKALA Linda Basilier, SFP, byter ut sin plats som medlem i byggnadsoc­h miljönämnd­en mot ordförande­posten i ungdomsnäm­nden och ser nu fram emot ett mera praktiskt och mindre juridiskt bundet beslutsfat­tande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland