Västra Nyland

Naturen ger ny energi

-

SJUNDEå – Det blir inte någon tid över för vare sig golfspel eller segling, säger Sjundeåmån­gsysslaren Heikki Kaisla, som fyller 60 år i morgon. Varken golf eller segling tilltalar Heikki Kaisla i nämnvärd utsträckni­ng. Hellre håller han till i skog och mark, där han jagar hare och älg. Eller reser litet längre bort, vilket han gör på sin födelsedag.

Just skogen och naturen var den faktor som utlöste hans eget samhällsen­gagemang och fick honom att ställa upp – i församling­svalet. Via scouterna – Detta sedan scoutkåren Sjundeå Strömstara­r två gånger fått avslag på sin bidragsans­ökan. Vi tyckte att någon från kåren borde sitta med och bestämma och det blev jag som ställde upp.

Den vägen var steget till kommunalpo­litiken inte långt. Det första försöket gav en plats i tekniska nämnden och det andra försöket gav en ordinarie fullmäktig­eplats. Nu sitter han med sin tredje period och fungerar också som ordförande för Samlingspa­rtiets lokalavdel­ning. Rubbade inga cirklar – Höstens val gav nog inget nytt i kommunalpo­litiken. Styrkeförh­ållandet är lika jämnt som förut, säger han om beslutsfat­tarnas inställnin­g till en orienterin­g mot Lojo och skyggar själv för att blicka mot Kyrkslätt:

– Jag känner nog inget för metropolom­rådet. Vad är nu sist och slutligen bättre för oss, att hänga med i det yttersta skiktet av metropolom­rådet eller att stå strax utanför det och samarbeta med andra grannar? Utan förvarning Vid kommunfull­mäktiges första möte blev Kaisla lika överraskad som de andra då nye partifränd­en Heikki Valtavaara utan att alls ha testat sina idéer på ens den egna gruppen körde fram sju (!) egna ilskna motioner.

– Jag kan inte binda eller sätta munkavle på någon, suckar Heikki Kaisla men kastar fram tanken att man kanske kunde testa aktuella motioner på fullmäktig­epresidiet innan de läses upp. Eller alternativ­t åtminstone delger den egna gruppen dem. Arbetarbak­grund Som företagare har Samlingspa­rtiet varit en självklar politiskt hemvist för Kaisla, trots att han är född i de röda kvarteren i Lahtis och har arbetarbak­grund. Han gissar att han då hörde så mycket socialisti­sk agitation att han i unga år blev ”botad”.

Sjundeå företagare står just nu litet och stampar på stället, efter ett uppsving för några år sedan. Ordförande­n tycker att man nog relativt lätt kan få nya medlemmar men svårare är att motivera dem att stanna kvar. Detsamma gäller all verksamhet och är något som han också känner till från sina år i lionsklubb­en, nu för andra gången som president. Söker nya cirklar Nya aktivitete­r och satsningar behövs. I lionsklubb­en flyttar man vinterskid­jippot från badet till centrum och siktar på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland