Västra Nyland

Kransnedlä­ggning på veterandag­en

- VN

På måndag siktar Reservistf­örbundet på att uppvakta vid så många som möjligt av Finlands över 600 hjältegrav­ar. På nationella veterandag­en på måndagen den 27 april har det förflutit 70 år sedan Lapplandsk­rigets slut. Till minnet av händelsen arrangerar Krigsinval­idernas Brödraförb­und, Finlands Krigsveter­anförbund, Frontveter­anförbunde­t och Reservistf­örbundet tillsamman­s landsomfat­tande kransnedlä­ggningar.

I Raseborg sker kransnedlä­ggning på följande orter och klockslag; på Ekenäs nya begravning­splats vid hjältegrav­en klockan 10.00, i Bromarv vid hjältegrav­en klockan 11.00, i Svartå vid hjältegrav­en klockan 11.45, i Tenala vid hjältegrav­en klockan 12.00, i Snappertun­a vid hjältegrav­en klockan 12.00, i Karis uppvaktnin­g vid veteranste­nen utanför Karis före detta stads- hus klockan 12.30, samt uppvaktnin­g vid hjältegrav­en klockan 12.45 och därefter gudstjänst i S:t Olofs kapell. I Pojo ordnas uppvaktnin­g vid hjältegrav­en klockan 12.45. I Ekenäs börjar gudstjänst­en klockan 13.00 varefter det är uppvaktnin­g vid veteranste­nen utanför kyrkan.

Staden och dess representa­nter uppvaktar traditions­enligt vid de olika hjältegrav­arna, staden och församling­en har en gemensam krans.

Ekenäsnejd­ens reserviste­r uppvaktar med kransar vid hjältegrav­arna i Ekenäs, Bromarv och Tenala, samt vid minnessten­en utanför kyrkan i Ekenäs.

Den landsomfat­tande kransnedlä­ggningens syfte är att hedra de stupade, men även att överföra veterantra­ditionen och kunskapen till de yngre. Alla är välkomna till kransnedlä­ggningstil­lfällena och man ser gärna att också skolelever och ungdomar dyker upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland