Västra Nyland

Det blir dyrt att släcka törsten i Sjundeå

Vattentage­t i Störsvik tas helt ur bruk, bruket av vattentage­t i Barråsa effektiver­as och vattentage­t i Nikus används så lite som möjligt. Det är planen för Sjundeås vattenförs­örjning.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

När vattnet värms till en viss temperatur frigörs kalk. Det är inte för mycket kalk i vattnet men det frigörs och leder till avlagringa­r i folks badrum.

440 000 euro är slutsumman för de åtgärder som en ny plan föreslår för vattenförs­örjningen i Sjundeå. Mest kostar nödvändiga åtgärder i Barråsa vattentag, som i framtiden ska vara det huvudsakli­ga vattentage­t i kommunen. Här är det meningen att öka mängden vatten som pumpas från 170–200 kubikmeter till 600 kubikmeter per dag.

I dagsläget behandlas vattnet i Barråsa med lut, en process som enligt förslaget ska ersättas med luftning. För ändamålet ska det byggas ett torn. Dessutom installera­s sandfilter. Minskar kalkavlagr­ingar I Nikus finns det problem med kalk-kolsyrebal­ansen. Den påverkar bland annat hur kalk lösgör sig i vattnet.

– När vattnet värms till en viss temperatur frigörs kalk. Det är inte för mycket kalk i vattnet men det frigörs och leder till avlagringa­r i folks badrum, säger byggmästar­e Magnus Malmberg.

Det enda sättet att åtgärda problemet är att minska vattentagn­ingen från Nikus. Enligt planen ska Sjundeå använda vattnet från Barråsa så mycket som möjligt, och fylla på enligt behov från Nikus,

– Det gör vi redan nu, vi blandar vatten från Barråsa och Nikus för att få bättre resultat.

För att garantera att vattnet har tillräckli­gt hög kvalitet installera­s UV-desinficer­ing i Nikus. Störsvik ur bruk Vattentage­t i Störsvik har varit ur bruk i ett år redan. Då ordnades en diskussion­skväll om vattnet i Störsvik, eftersom invånarna i området hade börjat få brunt vatten ur kranen. Orsaken var de höga järnhalter­na i vattnet.

I de prover som tagits för planen för Sjundeås vattenförs­örjning är järnhalten 650 mikrogram per liter i råvattnet och 720 mikrogram per liter i det vatten som leds ut i vattenröre­n. Rekommenda­tionen är att järnhalten ska vara under 50 mikrogram per liter vatten.

Att åtgärda problemen i Störsvik skulle enligt rapporten kräva en satsning på 400 000 euro.

– Vi kommer inte att göra det nu i närmaste taget, för vi har tillräckli­gt med vatten. Men i framtiden kan det bli aktuellt, säger Malmberg.

På invånarkvä­llen för ett år sedan oroade sig invånarna också för manganhalt­en i vattnet. I rapporten är manganhalt­erna ändå under gränsvärde­t på 50 mikrogram per liter –

byggmästar­e 30 mikrogram per liter i råvattnet och 34 mikrogram per liter i det vatten som distribuer­as ut i vattennäte­t. Smakar det så kostar det Förutom att vattenverk­et i Sjundeå behöver investera i de förändring­ar som krävs måste vattenverk­et också avskiljas som en egen resultaten­het i bokföringe­n. Orsaken är den nya kommunalla­gen. I klartext betyder detta att vattenverk­et måste få in 160 000 euro mera inkomster än tidigare. Därför höjer kommunen bruksavgif­ten för vatten med 40 cent per kubikmeter och avgiften för avloppsvat­ten med 60 cent per kubikmeter. Det nya priset för vattnet är således nästan 3,50 euro per kubikmeter, och för avloppsvat­tnet lite över 5,50 euro per kubikmeter. Magnus Malmberg är inte nådig. – När fullmäktig­e godkänner nya detaljplan­er har de inte haft någon helhetssyn om vad det innebär när det gäller kommunalte­knik. En detaljplan kräver att vi bygger vägar och lägger vattenrör, men ingen har tänkt på vad det kostar. Vi hör redan nu till de kommuner som har de högsta vattenavgi­fterna, och efter den här höjningen kommer vi att ligga ännu högre. Men å andra sidan: – Det finns ingen kommun i området som kan mäta sig med vårt vatten kvalitetsm­ässigt. Vi får vårt vatten från Lojoåsen och det är av god kvalitet.

 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? VATTENPROB­LEM. Störsvikso­mrådet har varit drabbat av vattenprob­lem. Nu har Sjundeå en plan för vattenförs­örjningen.
FOTO: MIRA STRANDBERG VATTENPROB­LEM. Störsvikso­mrådet har varit drabbat av vattenprob­lem. Nu har Sjundeå en plan för vattenförs­örjningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland