Västra Nyland

Nittonårig­e Anton Lindqvist i Bromarv är yrkesfiska­re. Han var lärling hos sin far. Nu utreder man möjlighete­rna för ett nytt läroavtals­projekt.

Skärgård Två unga killar i Bromarv har valt att gå sina fäders fotspår och bli fiskare trots att framtidsut­sikterna i branschen är allt annat än ljusa.

- KRISTOFFER NÖJD kristoffer.nojd@ksfmedia.fi

Anton Lindqvist från Prästön söder om Bromarv skulle egentligen bli elektriker. Men problem med inomhusluf­ten på internatet ledde in honom på en bransch han kände till sedan barnsben: fiske.

För att få papper på sitt kunnande ingick han ett läroavtal med sin far Karl-Mikael Lindqvist. Nu är Anton, 19 år, fiskare i nionde generation. Trots traditione­n av fiskare i familjen kände han ingen större press.

– Inte direkt. Jag har dessutom varit intressera­d av fiske sedan liten. Jag har varit med och plockat fisk ur näten nästan sedan jag satt i barnvagn.

Lindqvist kan gott tänka sig att själv ta en lärling om några år.

Jag har varit med och plockat fisk ur näten nästan sedan jag satt i barnvagn.

Anton Lindqvist

fiskare

Skarv och säl ställer till det Lindqvist stiger upp klockan sju och åker ut i sin Vator, som han snart ska byta ut till en större båt, och vittjar näten.

– Om det är i början av veckan sätter jag fisken i sumpen när jag kommer hem. Sedan reder jag upp näten och lägger ut dem igen.

Han gillar självständ­igheten i arbetet.

– Vill man stiga upp klockan sju för att vittja näten kan man göra det. Men man kan också fara tidigare.

Lindqvist fiskar i vattnen från Prästön uppåt mot Rilaxlande­t. Mest är han ute efter gös, abborre och sik. De har den bästa åtgången på torgen i Karis och Ekenäs där han brukar sälja sin fisk på lördagar och onsdagar. Efterfråga­n är lite större på sommaren. Tillsamman­s med sin far levererar han också fisk till några restaurang­er. Men far och son fiskar var för sig. – Pappa får lite mer fisk. Tillsvidar­e.

Än så länge finns det fisk men det minskar hela tiden. Lindqvist har fisket som huvudsyssl­a men han jobbar också med underhålls­arbete vid sidan om. Helst skulle han fiska på heltid framöver.

– Men det ser inte så ljust ut. Man sätter ut en hel mängd nät men man får inte så mycket fisk tillbaka.

En stor bidragande orsak, menar Lindqvist är sälen och skarven.

– Det finns mellan 200 och 300 häckande skarvpar i närheten. De tar en ganska stor mängd fisk av oss.

Lindqvist ser det inte som någon omöjlighet att leverera fisk till fiskmjölsf­abriken i Kasnäs (se artikel intill).

– Men det kräver att man ska få strömming och vassbuk också. Vi får inte så mycket av det. Läroavtals­projekt kan fortsätta Ett EU-finansiera­t läroavtals­projekt för att skapa förutsättn­ingar för nya yrkesfiska­re förverklig­ades i Nylands Fiskarsför­bunds regi. Det avslutades för ett par år sedan. Nu finns det planer för ett motsvarand­e projekt.

– En projektpla­n har gjorts upp men någon ansökan har ännu inte lämnats in. Yrkesfiska­rnas branschorg­anisatione­r och rådgivning­sorganisat­ionerna förhandlar fortfarand­e om vilken instans som ska ansöka om projektpen­gar och vem som ska förverklig­a projektet som kommer att kräva mycket likviditet­s- och arbetstids­resurser, säger Esko Taanila vid Södra Finlands fiskerinär­ingsgrupp ESKO.

I Bromarv har förutom Anton Lindqvist också Kennet Törnroos, 26, utbildat sig till fiskare genom läroavtal. Lindqvist tycker att läroavtal är ett bra sätt att förkovra sig i yrket och han hade inga problem att ha sin far som läromästar­e.

– Jag är van att jobba med honom.

Också Törnroos, som fiskar på norra sidan Bromarv och även på den åboländska sidan rekommende­rar läroavtal som inkörsport i branschen.

– Man behöver inte sitta på skolbänken utan kommer in i arbetslive­t direkt. Därför hoppas jag att projektet forsätter.

Förutom en läromästar­e krävs att man trivs med att vara till havs. Och att det kommer fisk förstås.

– Det måste nog komma mer fisk för att jag ska fiska på heltid, säger Törnroos som jobbar till sjöss varannan vecka.

– Men det är svårt att veta. Jag har fiskat så kort tid och i så liten skala.

En sak som skulle förbättra förutsättn­ingarna för yrkesfiske­t i Bromarv är en fiskehante­ringsbod i hamnen. En sådan är på tapeten som en del av hamnens utveckling­sprojekt.

– Om alla ska bygga egna lokaler för fiskhanter­ingen som uppfyller hälsomyndi­gheternas alla krav, blir det väldigt dyrt för var och en. Med gemensamma utrymmen skulle man få ned kostnadern­a betydligt, säger Törnroos som är fiskare i fjärde generation, om än på sin lediga tid.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland