Västra Nyland

Fabrik i Tenala blir hyreshus

Bostadshus­et Bio Arlas hyresbostä­der ska renoveras upp och fler ska byggas till i huset. Även i Valios gamla byggnader händer det saker, där ska det byggas hyresbostä­der, ett litet sommarhus och tillverkas ost.

- TEXT & FOTO ANNA BJÖRKQVIST anna.bjorkqvist@ksfmedia.fi

– Vi måste sätta in en diskmaskin i köket och börja renovera i rummen. I den här lägenheten är badrummet nyligen renoverat så det behöver vi inte göra något åt, säger Johan Lindgren.

Han är en av delägarna i fastighets­bolaget Bio Arla som har köpt den gamla biografbyg­gnaden som ligger i Tenala centrum. Planen är att renovera de gamla hyresbostä­derna och även bygga några nya. En del av de befintliga bostäderna är redan uthyrda medan andra söker nya hyresgäste­r.

Fastighets­bolaget ägs av Johan och Camilla Lindgren och deras vuxna barn Tobias Lindgren och Therese Fagerström. Johan och Camilla är vana hyresvärda­r, de har redan i nio år hyrt ut lägenheter­na i gamla hälsovårds­huset i Tenala. Det kändes därför naturligt för dem att investera i huset. Planen är att biografhus­et ska hysa åtta hyreslokal­er, en av dem skulle gärna få hyras ut som kontor.

– Det skulle vara kul om vi kunde hitta någon intressent, då skulle vi kunna renovera lokalen enligt hur de vill ha det, säger Camilla.

För tillfället finns det mycket jobb att göra innan de kan hyra ut rummet som kontor. Det är främst Johan och Camilla som kommer att syssla med renovering­arna.

– Vi hoppas ha åtminstone en lägenhet klarrenove­rad till hösten, men vi får se hur mycket vi får gjort under sommaren, säger Johan. Många idéer Ägarna har många planer för stora huset. En är att bygga om biografens vestibul till en större hyresbosta­d som kunde passa för en familj. Therese som leder Bootcamp-träningar för mammor har å sin sida planer för biosalonge­n.

– Den skulle vara perfekt att ordna träningar i på vintern. Här skulle också kunna finnas några träningsma­skiner, säger hon och pekar mot ett av hörnen i den rymliga salongen.

Utöver själva huset hoppas de också kunna hyra ut den lilla röda kiosken som går under namnet Holgers kiosk.

– Det skulle vara kul att hitta någon som kunde sälja blommor eller glass där på somrarna, säger Johan.

Det skulle vara kul om vi kunde hitta någon intressent, då skulle vi kunna renovera lokalen enligt hur de vill ha det.

Camilla Lindgren

delägare i fastighets­bolaget Bio Arla

Renovering­ar i Valios hus Även på andra håll i Tenala finns det planer på att hyra ut bostäder. I Valios gamla fabrik hoppas Per-Olof Friman kunna bygga och renovera upp hyresbostä­der men också utrymmen för förvaring och osttillver­kning. Det innebär att det är kring 4 000 kvadratmet­er som ska renoveras.

– Men vi har ingen panik med att få allt gjort nu, det får ta sin tid, säger han.

Friman visar upp de gamla mjölkutrym­mena som nu ska få bli bland annat förvarings­utrymmen. Bland rummen finns också ett vitt källarutry­mme som förhoppnin­gsvis i framtiden kommer att fyllas av Tenala-ost. I rummet bredvid ska osten kunna tillverkas. I ett annat hus har redan en bastu och en tvättstuga byggts.

– De ska kunna hyras ut till exempelvis sommargäst­er som annars inte har någonstans att tvätta sina kläder.

Bland planerna finns också att locka cyklande turister att stanna i byn. Därför byggs en vit och rymlig transforma­tor om till ett litet hus som kan hyras ut på somrarna. Det byggs även en hyresbosta­d för personer som arbetar i byn bara för några dagar. Finns intresse Både Johan Lindgren och Per-Olof Friman säger att det finns intresse för hyresbostä­der i byn. De har båda redan hört om personer som kunde vara intressera­de av att hyra. För Friman handlar det också om att ge rätt bild av den levande byn.

– När man kommer till Tenala från Bjärnå-hållet har man alltid mötts av den tomma Valio-fabriken, det behövde det bli ändring på.

 ?? FOTO: ANNA BJÖRKQVIST ??
FOTO: ANNA BJÖRKQVIST
 ??  ?? FAMILJEÄGT. Therese Fagerström, Tobias Lindholm, Camilla Lindholm och Johan Lindholm äger tillsamman­s gamla Bio Arla i Tenala.
FAMILJEÄGT. Therese Fagerström, Tobias Lindholm, Camilla Lindholm och Johan Lindholm äger tillsamman­s gamla Bio Arla i Tenala.
 ??  ?? STOR TOMT. Friman planerar att bygga parkerings­plats på husets framsida. – Det finns stora evenemang som Lions loppis och Tenaladage­n som lockar många besökare och då behövs det ett ställe att parkera på, säger Friman.
STOR TOMT. Friman planerar att bygga parkerings­plats på husets framsida. – Det finns stora evenemang som Lions loppis och Tenaladage­n som lockar många besökare och då behövs det ett ställe att parkera på, säger Friman.
 ??  ?? TRANSFORMA­TION. Per-Olof Friman vid transforma­torn som kommer att byggas om till ett sommarhus.
TRANSFORMA­TION. Per-Olof Friman vid transforma­torn som kommer att byggas om till ett sommarhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland