Västra Nyland

Ekenäs har det perfekta torget

Stadsliv Centrum kunde vara Ekenäs bultande hjärta men det kräver att alla aktörer drar sitt strå till stacken. Det konstatera­r centrumför­eningens ordförande Alexandra Stoor.

- EVA HAGMAN 050 3415242, eva.hagman@ksfmedia.fi

– Vi har en strand mitt i centrum, det perfekta torget, det vill säga ett torg omgivet av fasader, och en gågata. Allt finns, säger Alexandra Stoor.

Hon är ordförande för Ekenäs centrumför­ening och vill gärna se stadskärna­n bubbla av liv.

Alexandra Stoor träffade nyligen en expert på centrumutv­eckling, som tog en titt på Ekenäs. Slutsatsen var att här finns goda förutsättn­ingar att ha en blomstrand­e stadskärna.

– Vi har en strand mitt i centrum, det perfekta torget, det vill säga ett torg omgivet av fasader, och en gågata. Allt finns, säger Stoor.

Hon är ordförande för Ekenäs centrumför­ening, vars mål är att främja handel och liva upp området. Det åstadkomme­r man inte ensam. Stödja och aktivera Hon och den nya verksamhet­sassistent­en Alexandra Eklund är eniga om att föreningen ska aktivera och stödja sina medlemmar. De vill också ha ett gott samarbete med Raseborgs stad. Dess blivande utveckling­savdelning ser de fram emot.

Sommaren står inför dörren och det betyder att föreningen­s små röda stugor går att hyra för några hundra euro. Förra sommaren stod stugorna på gågatan Kungsen, i år placeras de vid Ekecenter, Sparbanken­s kvarter vid Stationsvä­gen.

– Vi är inte en förening som ska ordna evenemang men vi gör det i alla fall, säger Stoor och nämner Ekenäs julmarknad, Cityloppis och Cityoutlet som exempel. Gemensamt kalas Kungsen fyller 50 år i år och det ska firas lördagen den 6 augusti. Alla detaljer är ännu inte klara men det finns visioner om ett långbord. Här kommer frågan om medlemmarn­as aktivitet in igen.

– Vill vi ha kvar gågatan måste alla vid Kungsen jobba för den. Vi kan inte trycka in kunder i butikerna, säger Stoor.

Längre öppettider är en fråga som ofta dyker upp i samband med små städer och deras butiker. Stoor säger att Ekenäs stadskärna på sätt och vis fungerar som ett köpcentrum. Det behöver en samlande kraft.

– Vi kan inte tvinga någon att hålla längre öppet men i ett köpcentrum skulle det inte fungera om butiksägar­na öppnar och stänger hur de vill.

Det skulle finnas jobb för tre personer. Nu är Eklund den enda anställda, och hon jobbar deltid. Stoor är den första ordförande som inte själv är företagare utan har ett förvärvsar­bete.

– Dessutom är jag singel och kan lägga all min fritid på föreningen. Kvällstorg på tisdagar Kvällstorg­et hålls denna sommar på tisdagar. Stoor berättar att kvällen är vald med tanke på både försäljare och kunder. Tidigare år kolliderad­e evenemange­t med motsvarand­e torg i Lojo. Nu ordnas kvällstorg­et på tisdagar i Ekenäs, på onsdagar i Hangö och på torsdagar i Lojo.

Eklund efterlyser människor som kan tänka sig att hålla program på kvällstorg­et. Hon ger som exempel gatumusika­nter, någon som jonglerar, läser poesi eller leder aktivitete­r för barn. Centrumför­eningen kan inte betala ersättning men till exempel en musikant kan låta en hatt gå runt.

Stoor berättar att föreningen har varit med då centrums utseende planerats. Ett färskt exempel är de nya gatlyktorn­a som gågatan ska få. Linda Kaira, som studerar till landskapsa­rkitekt, ritade en plan över var lyktstolpa­rna kunde placeras. Förslaget togs väl emot av tekniska nämnden.

 ??  ??
 ?? FOTO: EVA HAGMAN ?? REDO FÖR SOMMAREN. Alexandra Eklund och Alexandra Stoor hoppas på liv och rörelse i Ekenäs.
FOTO: EVA HAGMAN REDO FÖR SOMMAREN. Alexandra Eklund och Alexandra Stoor hoppas på liv och rörelse i Ekenäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland