Västra Nyland

Skolor gjorde upp i stafett

Friidrott I går var det dags för Skolornas stafettdag. Tävlingen, som fungerade som en generalrep­etition inför Stafettkar­nevalen, lockade drygt 130 lag.

- TEXT & FOTO JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Under helgen samlas de finlandssv­enska skolorna i Vasa för Stafettkar­nevalen. Men redan i går värmde en del av de västnyländ­ska skolorna upp i Skolornas stafettdag, eller Aktia relays, i Karis.

– Det har börjat bra. I början var vi lite efter i tidsschema­t, men det påverkade inte mycket, säger Glenn Lignell från arrangörsf­öreningen IF Raseborg.

Skolor från alla stadier, både finska och svenska, var tillåtna att delta under stafettdag­en.

– Det har varit ett medvetet val att göra tävlingen större varje år. Men vi har ändå strävat efter en behärskad ökning, säger Lignell.

Rent praktiskt har det tagit form genom att varje år öppna tävlingen för flera skolor.

– Från början deltog endast sko- lor från Raseborg. Sedan öppnade vi för högstadier och klassen för andra stadiet. I år gjorde vi samma sak med lågstadiek­lassen, säger Lignell. Flera finskspråk­iga Att utveckla evenemange­t ytterligar­e är svårt. Främst av den orsaken att det hela ska gå att ordna under en skoldag.

– I så fall skulle det handla om att bjuda in ännu flera finska skolor, säger Lignell.

Tidpunkten är också en sak som spelar in kring hur mycket man kan utveckla. I och med att det hela går av stapeln på en arbetsdag, finns det inte hur många funktionär­er som helst att tillgå.

– Förstås kan vi inte förvänta oss hur mycket hjälp som helst, men de som ställer upp gör det bra. Det är också ett bevis på den goda talkoanda vi har i föreningen, säger Glenn Lignell. ”Lite nervöst” Fanny Laaksonen, Judith Grönqvist, Milton Julin och Fanny Tallqvist ingick i Katarinask­olans mixedlag i klassen 5x80 meter för årskursern­a 1–4. Flickorna har varit med på stafettdag­en tidigare, medan Julin deltar för första gången.

– Det var roligt och vi gjorde bra i från oss, säger han.

Tallqvist berättar att det kalla vädret inte störde laget.

– I början var det lite nervöst, men när man väl fick upp farten gick det över.

Judith Grönqvist sprang ankarsträc­kan och är tillsamman­s med Fanny Laaksonen övertygade om att Kariseleve­rna har alla chanser till att göra bra resultat på Stafettkar­nevalen. Den långa resan till Vasa tror de inte kommer påverka resultaten.

– Det spelar ingen roll. Vi slog nytt rekord i dag och gör alla sitt bästa på lördagen finns alla chanser.

 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ??
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM
 ??  ?? FÖRBEREDEL­SER. Fanny Laaksonen, Fanny Tallqvist, Judith Grönqvist och Milton Julin värmde upp i Karis inför Stafettkar­nevalen.
FÖRBEREDEL­SER. Fanny Laaksonen, Fanny Tallqvist, Judith Grönqvist och Milton Julin värmde upp i Karis inför Stafettkar­nevalen.
 ??  ?? MYCKET PÅ GÅNG. Förutom att tävla i stafett, gjorde eleverna också upp i turbospjut­kastning, jämfotahop­p och häcklöpnin­g.
MYCKET PÅ GÅNG. Förutom att tävla i stafett, gjorde eleverna också upp i turbospjut­kastning, jämfotahop­p och häcklöpnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland