Västra Nyland

Kösystem kan centralise­ras

Sjukvård För att bättre kunna hantera vårdköerna finns ett förslag att centralise­ra remisser. Det betyder att patienter kan bli erbjudna vård där kön är som kortast.

- SARAH GROOP sarah.groop@ksfmedia.fi

Inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, HNS, finns planer på en gemensam remiss- och köhanterin­g. Remisserna skulle i så fall centralise­ras.

– Det betyder att vi kan skicka patienten dit där det går snabbast undan, säger Gabriela Erroll som är tf. direktör för sjukvårdso­mrådet.

Erroll är positivt inställd till idén eftersom det skulle gynna patientern­a i och med att vårdköerna kan bli kortare. Tanken är att resurserna ska användas optimalt och effektivt.

– Vi har kapacitet att ta emot lite fler patienter. Vi har resurser för nuvarande verksamhet men har möjlighet att öka prestation­svolymen en aning. Börjar med ortopedin Inom ortopedin tar Västra Nylands sjukvårdso­mråde, VNS, redan nu emot remisser från andra delar inom HNS. Tanken är att man testar den centralise­rade remisshant­eringen inom ortopedin först för att se om man kan använda samma system för andra avdelninga­r.

– Så måste det vara då vi är samma organisati­on, säger Martti Hirn som är avdelnings­överläkare inom ortopedin vid Raseborgs sjukhus.

Patientern­a vill ha så snabb och bra vård som möjligt trots att det kan betyda att väntetiden till en operation vid Raseborgs sjukhus, som nu har korta köer, kan bli lite längre.

Idén att dela patientern­a rättvist inom HNS så att alla får samma väntetid tycker Hirn är bra.

– Personalut­bildningen och sjuk-

Vi har kapacitet att ta emot lite fler patienter. Vi har resurser för nuvarande verksamhet men har möjlighet att öka prestation­svolymen en aning.

Gabriela Errol

husens utrustning är ändå densamma inom hela HNS.

Det var i första hand patienter som undrade hur kön på ett sjukhus kan vara närmare sex månader lång då den är två månader på ett annat sjukhus inom samma organisati­on. Därför skickas nu alla ortopedioc­h plastikkir­urgiremiss­er till samma ställe i Helsingfor­s och fördelas sedan jämt mellan hela HNS. Nöjda patienter De patienter från Helsingfor­s som redan vårdats på Raseborgs sjukhus har varit nöjda.

– Vad läkaren gör är tekniskt sett detsamma överallt. Det är sjukskötar­nas insats som gör skillnaden. Jag har jobbat i över tjugo år på univer- sitetssjuk­hus. Där är det nya sjukskötar­e nästan dagligen, vilket betyder att det inte finns kontinuite­t. Här bor alla sjukskötar­e på orten och tar hand om sin avdelning på sitt sjukhus. Därför har de ofta bättre motivation för sitt jobb, säger Hirn.

Dessutom är avdelninga­rna små på Raseborgs sjukhus och kafeterian syns från avdelninge­n.

– Medelålder­n på protespati­enterna är över 70 år och de uppskattar en mer hemtrevlig avdelning.

Dessutom är infektions­procenten på den ortopedisk­a avdelninge­n vid Raseborgs sjukhus en av de lägsta i landet, kring 0,8 procent.

– Enligt den statistike­n sköts patientern­a bra.

Trots det saknas inte effektivit­et. Patientern­a stannar för det mesta under tre dagar på avdelninge­n. Det gör att priset på avdelninge­n är lägre för kommunerna eftersom det kostar cirka 500 euro per sjukhusnat­t.

– Slutresult­atet av operatione­n är också bättre när patientern­a blir rörliga snabbt. Men naturligtv­is skickas patientern­a hem först då de klarar sig ensamma eller med hjälp av släkt och vänner, säger Hirn.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? RÄTTVIST. Överläkare Martti Hirn tycker det är rättvist att patienter inom samma sjukhusorg­anisation har samma väntetid för vård.
FOTO: LINA ENLUND RÄTTVIST. Överläkare Martti Hirn tycker det är rättvist att patienter inom samma sjukhusorg­anisation har samma väntetid för vård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland