Västra Nyland

Olika tolkningar av gåvobrevet i Billnäs

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Om Raseborgs stad följer gåvobrevet som skrevs i samband med att Billnäs skolfastig­het skänktes till Pojo kommun 1945 kan staden inte sälja fastighete­n om den upphör att fungera som skola.

Så tolkar vice häradshövd­ing Erik Munsterhje­lm texten i gåvobrevet från Osakeyhtiö Billnäs aktiebolag till Pojo kommun. Hans juridiska utlåtande överläts till stadens beslutsfat­tare av styrelsen för föreningen Hem och skola i Billnäs i måndags.

Då föreningen överräckte utlåtandet till stadsstyre­lsens ordförande Anders Walls, stadsdirek­tör Tom Si- mola, fullmäktig­es ordförande Thomas Blomqvist samt fullmäktig­es vice ordförande Ulf Heimberg överräckte man även ett öppet brev med en rad konstrukti­va förslag.

Förslagen i det öppna brevet är ämnade att fungera som alternativ till bildningsn­ämndens förslag den 5 april om att stänga Billnäs skola.

Bland annat föreslår man att nyligen renoverade Billnäs skola används som en tillbyggna­d till Katarinask­olan – i stället för att bygga ut Katarinask­olan med behövliga 1 000 kvadratmet­er. ”Ett politiskt val” Stadens bildningsd­irektör Robert Nyman hänvisar till sin beredning inför nämndens möte den 5 april då han får frågan hur han ser på föreningen­s förslag. I beredninge­n fanns Billnäs skola kvar. Det var under nämndens behandling som man gick in för en stängning av skolan.

– Det var ett politiskt val, säger Nyman.

De juridiska förpliktel­serna som gåvobrevet eventuellt innebär kan han inte kommentera.

– Jag är inte rätt person att kommentera det. Gåvobrevet är en juridisk fråga för stadsstyre­lsen att behandla. Tolkar inte lika I sitt utlåtande säger Munsterhje­lm bland annat att staden inte kan sälja fastighete­n om den upphör att fungera som skola.

I utlåtandet sägs också att gåvobrev inte preskriber­as, att detta gåvobrev således fortfarand­e är giltigt. Det håller stadens koncernjur­ist Patricia Rehn med om.

– Gåvobrevet är giltigt, men jag delar inte Munsterhje­lms tolkning av det. Det finns inga hävningskl­ausuler eller annars för äganderätt­en begränsand­e klausuler i detta gåvobrev, säger hon.

 ?? FOTO: VN-ARKIV/NINA AHTOLA ?? JA ELLER NEJ? Får staden sälja Billnäs skolfastig­het eller inte?
FOTO: VN-ARKIV/NINA AHTOLA JA ELLER NEJ? Får staden sälja Billnäs skolfastig­het eller inte?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland