Västra Nyland

Finland borde diskutera slöjor

När Frankrikes ambassadör och kulturråd besökte Ekenäs hann både jämställdh­et och vackra, okända Raseborg avhandlas.

- EVA HAGMAN eva.hagman@ksfmedia.fi

Jeannette Bougrab började jobba som direktör för det franska institutet i Finland och som kulturråd vid den franska ambassaden i höstas. I en intervju i oktober 2015 sade hon att hon bland annat ville ha lugn och ro.

Nu sitter hon i restaurang Knipans kabinett, i lugn och ro.

– Det här är första gången jag jobbar i ett främmande land. Finland är ett underbart ställe, med ett av världens bästa utbildning­ssystem och med vackra landskap, säger hon.

En sak har i alla fall varit svår – nämligen att se kvinnor och fram för allt små flickor i Finland bära slöja.

– Frankrike har gjort misstag och fått betala ett pris för det. Vi har kompromiss­at om jämställdh­eten och accepterat att diskrimine­ring finns inom den muslimska religionen, säger hon.

Bougrabs föräldrar var algeriska invandrare, och hon växte upp med islam. Hon har doktorerat i juridik och bland annat undervisat vid Sor- bonne samt varit ungdomsmin­ister. Som ung vuxen tog hon avstånd från islam och har jobbat för jämställdh­et. Det har blåst kring henne i Frankrike, vilket har varit en orsak till att hon sökt sig hit.

Bougrab är mycket tydlig om slöjor. De är inte ett tecken på religiosit­et, utan en form av diskrimine­ring. Hon tycker Finland borde ta diskussion­en om det här. Vad ska man tilllåta i toleransen­s namn? Helsingfor­s, Lappland och ...? Både Bougrab och Mostura besökte Ekenäs för första gången. Den sistnämnda tillfrågad­es hur Raseborg kan få turistande fransmän att komma längre än till huvudstade­n.

Han svarade att Finland har två stora turistattr­aktioner: Helsingfor­s och Lappland.

– Fransmän har en extremt positiv uppfattnin­g om Finland. Men vart ska de åka? Visa vad ni gör här, ha fotografie­r, berätta när nästa festival hålls.

Besöket i Raseborg fortsatte med bland annat lunch på Knipan, träff med gymnasieel­ever och kvällsprog­ram som Franska klubben ordnat.

 ?? FOTO: EVA HAGMAN ?? RASEBORG, EN VACKER DOLDIS. Frankrikes ambassadör Serge Mostura (t.v.) och Jeannette Bougrab, direktör för det franska institutet i Finland, var på sitt första besök i Ekenäs.
FOTO: EVA HAGMAN RASEBORG, EN VACKER DOLDIS. Frankrikes ambassadör Serge Mostura (t.v.) och Jeannette Bougrab, direktör för det franska institutet i Finland, var på sitt första besök i Ekenäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland