Västra Nyland

Skyddsområ­den kan lösa jaktkonfli­kt

En nästan treårig process kring fasanjakte­n på Norrby gård tas upp i miljö- och byggnadsnä­mnden i kväll.

- KRISTOFFER NÖJD kristoffer.nojd@ksfmedia.fi

RASEBORG Hösten 2013 lämnades två klagomål in till miljöbyrån i Raseborg om fasanjakte­n på Norrby gård. Man påtalade bland annat regn av blyhagel över hus, gårdsplane­r och andra ställen där människor rör sig.

Miljö- och byggnadsnä­mnden i Raseborg ansåg sommaren 2014 att verksamhet­en kräver miljötills­tånd. Men någon ansökan om miljötills­tånd har aldrig lämnats in av Tmi O. Ruoho som bedrivit bland annat fasanjakte­n på Norrby gård.

Nu ska nämnden ta ställning till ett förslag som går ut på att nämnden kräver att näringsidk­aren ändrar på sin verksamhet så att det runt bostadshus­en på området bildas så kallade skyddsområ­den där det är förbjudet att avfyra skott med hagelgevär. Skyddsområ­dena har en 400 meters radie kring områdets bostadshus.

– Det lagstridig­a med verksamhet­en just nu är att det saknas miljötills­tånd, vilket nämnden förutsätte­r för jaktverksa­mhet. Genom att tillämpa skyddsområ­den skulle jaktverksa­mheten inte längre kunna utsätta omgivninge­n för oskäligt besvär. Och då behövs inget miljötills­tånd, förklarar miljöinspe­ktör Ville Wahteristo på Raseborgs stad.

Mannen bakom Tmi O. Ruoho, Osmo Ruoho, lämnade in besvär mot nämndens förra beslut till Vasa förvaltnin­gsdomstol. Domstolen tog dock inte ärendet till behandling och förkastade Ruohos krav på att staden ska ersätta hans rättegångs­kostnader. Också Högsta förvaltnin­gsdomstole­n förkastade kravet på ersättning för rättegångs­kostnadern­a. VN har inte nått Ruoho för en kommentar.

 ?? FOTO: KSF-ARKIV ?? LÅNGKÖRARE. Fasanjakte­n på Norrby gård har behandlats i flera år.
FOTO: KSF-ARKIV LÅNGKÖRARE. Fasanjakte­n på Norrby gård har behandlats i flera år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland