Västra Nyland

Förslag till nytt program för SFP: Finland ska med i Nato

Politik SFP:s nuvarande partiprogr­am med ett decennium på nacken ska ersättas av ett nytt. I förslaget till nytt program tar SFP entydigt ställning för att Finland går med i Nato. Partiledni­ngen hade önskat en mer luddig formulerin­g för att inte skrämma N

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Samtidigt som SFP vid sin partidag i Åbo om en månad väljer en efterträda­re till Carl Haglund som avgår som ordförande, ska partiet godkänna ett nytt partiprogr­am. Det gamla programmet som upplevs som föråldrat är från år 2006.

– Det märks väl att det är skrivet under en annan tid än den vi nu lever i. På tio år hinner ganska mycket ändras, säger avgående ordförande­n, riksdagsle­damoten Carl Haglund och slår fast att partiprogr­ammet är SFP:s mest centrala verktyg, partiets dna och politiska ryggrad.

Alla partimedle­mmar som har velat, har fått engagera sig i arbetet med det nya programmet.

– Det var något som vi lärde oss då vi för några år sedan tog fram ett framtidsma­nifest för partiet: Det vill säga att börja från tämligen tomt bord och ha en inkluderan­de och öppen behandling som sedan valsas igenom de olika partiorgan­en, berättar Haglund.

Förslaget till nytt partiprogr­am har behandlats av partiets fullmäktig­e och fått grönt ljus av partistyre­lsen. Men det är partidagen som har sista ordet och debatt är därför att vänta under andra veckoslute­t i juni då SFP:arna samlas i Åbo. Partiledni­ngen blev överkörd Den fråga som sannolikt kommer att debatteras flitigast är formulerin­gen om att SFP är för ett finskt medlemskap i Nato. Utkastet till nytt program tar ställning till var Finland står år 2025 och den entydiga formulerin­gen lyder: Finland är medlem i Nato.

Partiledni­ngen hade ursprungli­gen lagt fram en luddigare formulerin­g som var Natopositi­v men inte lika explicit, men SFP:s partifullm­äktige röstade om saken och cirka två tredjedela­r av fullmäktig­e på 50 personer, krävde en tydlig Natoformul­ering som inte lämnar rum för tolkningar. I fjol på partidagen antog SFP en motion om att SFP ska ta tydlig ställning för eller emot i frågan om Nato.

Varför hade ni först en luddigare formulerin­g?

– Det hängde ihop med en förhoppnin­g om att det inte ska bli för mycket fokus på Natodiskus­sionen under partidagen och med att partiledni­ngen är väl medveten om att det bland våra väljare också finns dem som inte är helt bekväma med att vi ska vara med i Nato, säger Haglund.

På frågan var Haglund personlige­n står beträffand­e Nato säger han att han hör till dem som hoppas att världen om tio är sådan att Finland kan bli medlem. Han påminner om det trendbrott som har skett i Sverige där en majoritet av dem som bekänt färg beträffand­e Nato numera säger ja.

– Jag vill inte att vi hamnar i en situation där Sverige ansluter sig och Finland hamnar i en gråzon mellan Nato och Ryssland, säger Hag- lund som tror att tiden för ett Natomedlem­skap kan bli mogen efter att statsminis­tern och presidente­n flaggar för ett inträde i försvarspa­kten. Presidentk­andidat? HBL frågar Haglund om han har tänkt kandidera i presidentv­alet om knappt två år. Han svarar inte nekande utan väljer att säga att saken inte har ingått i hans planer.

– Vi har inte lika bråttom i frågan som Centerpart­iet tycks ha. Den saken är en fråga för den nya partiledni­ngen.

Mitt emot honom vid presskonfe­rensen sitter SFP:s partisekre­terare Fredrik Guseff och presschefe­n Nik- las Mannfolk. Båda ser mycket glada ut då de hör Haglund uttala sig vagt, men inte uteslutand­e om presidentv­alskandida­turen.

Beträffand­e partiprogr­ammet i övrigt säger Haglund att de ideologisk­a grundvalar­na står fast, till exempel synen på svenskan i Finland och frisinnet. Eftersom partiprogr­ammet ska sträcka sig längre än över en valperiod, är många formulerin­gar av principiel­l art. I förhandsar­betet diskuterad­es intensivt hur detaljerad texten ska vara.

– Till exempel höjdes det röster för att hålla kvar sjukhusjou­ren i Vasa eller få en bro till Nagu. Men vi ville skriva ett program som är aktuellt också om tio år. Någonstans måste man då dra gränsen, säger Haglund.

I programmet talas om sänkta skatter, ökad frihandel och privata servicealt­ernativ. För programmet SFP längre högerut än i dag?

– Avsikten har inte varit att föra SFP åt något håll. SFP har i åratal varit för ökad frihandel och privata lösningar. Det är inget nytt, säger Haglund.

En skillnad jämfört med tidigare är dock att partiet inte längre kallar sig borgerligt. I stället betonar man att SFP är ett liberalt parti.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? PRESIDENTK­ANDIDAT? SFP:s avgående ordförande, riksdagsle­damoten Carl Haglund avslöjar inte om han vill bli SFP:s presidentk­andidat.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N PRESIDENTK­ANDIDAT? SFP:s avgående ordförande, riksdagsle­damoten Carl Haglund avslöjar inte om han vill bli SFP:s presidentk­andidat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland