Västra Nyland

Storbolage­ns löner rycker ifrån

Börsbolage­n betalade i fjol sina verkställa­nde direktörer något mindre än 2014, framgår det ur en utredning gjord av Centralhan­delskammar­en. Storbolage­ns direktörer fick däremot i de flesta fall bättre betalt än året innan.

- KSF MEDIA

Det är stor skillnad mellan direktörsl­önerna i stora och små börsbolag. Centralhan­delskammar­ens uträkning visar att den fasta medellönen för vd:n på ett börsbolag i fjol var 421 000 euro, medan den året innan var 422 500. Tre bolag betalade sin högsta chef över en miljon i grundlön under året, skogsbolag­et UPM Kymmene, stålbolage­t SSAB och Nokia Networks.

Medellönen för en vd i ett stort börsbolag var i fjol 698 000 euro.

Enligt handelskam­marens utredning sjönk den fasta lönen i fjol i 36 bolag, medan den steg i 65 börsföreta­g. Det var främst i de små börsbolage­n som lönekostna­derna ökade i fjol, ofta till följd av ett byte på vd-posten.

En stor del av direktörsl­önerna består av olika slags resultatpr­emier och bonusar, men också bonusarna sjönk enligt handelskam­marens utredning i fjol jämfört med året innan. Bonus i miljonklas­sen till sin högsta ledning betalade ändå finanskonc­ernen Sampo och Nokia.

Två tredjedela­r av börsbolage­n betalade sina direktörer en resultatpr­emie, men resultatpr­emierna var lägre än 2014. I de stora börsbolage­n uppgick resultatpr­emien till i medeltal 363 000 euro.

– Man kritiserar ofta företagens bonusar för att automatisk­t höja direktörer­nas löner, men vår utredning visar att de varierar från år till år och också från företag till företag, beroende på resultaten, säger Cen- Fler kvinnor i styrelser Ytterligar­e ett incentiv för direktörer­na är aktiebaser­ade belöningar, men de finns långt ifrån i alla företag.

Medianen, det vill säga den summa som ligger mitt i sammanstäl­lningen, för vad en finländsk börsbolags-vd i fjol tjänade var 456 000 euro då lönen och resultatpr­emierna är sammanräkn­ade. Skillnaden mellan de största och de minsta förtjänste­rna är stor, bland de stora börsbolage­n finns flera företag där den sammantagn­a löningen uppgår till över en miljon euro. Medeltalet för den sammanlagd­a förtjänste­n var 810 000 euro.

– Det är svårt att avgöra hur väl förtjänste­rna avspeglar ett företags framgång, på den punkten kunde flera företag förbättra sin rapporteri­ng, säger Turunen.

Centralhan­delskammar­en utreder årligen förvaltnin­gsseden och styrelsern­as sammansätt­ning i de företag som är noterade på börsen i Helsingfor­s.

En utredning kring kvinnornas andel i styrelsern­a visar att en fjärdedel av styrelsepl­atserna i börsbolag nu innehas av kvinnor. I de stora börsbolage­n är andelen 32 procent, vilket innebär att Finland är nära toppen i EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland