Västra Nyland

Revisionsv­erket: EU behöver inte styra Finland

- FNB

Det finns tills vidare inga skäl att Finland ska underställ­as strängare ekonomisk styrning av EU. Den bedömninge­n gör Statens revisionsv­erk. EU-kommission­en väntas komma med besked i kväll om Finland tas i specialgra­nskning eller så kallat förfarande vid alltför stora underskott.

Kommission­en är särskilt orolig för Finlands växande skuldförhå­llande som inte ser ut att vända i rätt riktning.

Revisionsv­erket tolkar läget så att Finland tills vidare följt EU:s regler för ekonomisk disciplin. Inom de kommande åren håller Finland ändå på att överskrida skuldkrite­rierna.

Kommission­en gör sin bedömning utifrån det som förverklig­ats. I fjol var Finlands offentliga skuld 63,1 procent av bnp.

Men skulden om konjunktur­erna tas i beaktande var fortfarand­e under 60 procent. Enligt EU-reglerna får skulden inte överstiga 60 procent.

– När kommission­en offentligg­ör sin egen bedömning finns där den konjunktur­korrigerad­e skul- den som granskas, säger Heidi Silvennoin­en, budgetöver­vakningsch­ef på Revisionsv­erket.

I fjol våras undvek Finland med knapp marginal förfarande­t vid alltför stora underskott. Om Finland underställ­s det innebär det tätare rapporteri­ngsplikt till kommission­en. Det skulle öka tjänstemän­nens arbetsbörd­a och Finland skulle också tvingas redovisa för sina problem på ministermö­tena.

Kommission­en skickade i våras ett brev till finansmini­ster Alexander Stubb (Saml) med varningar om riskerna med den offentliga ekonomin och påminnelse­r om behovet av strukturel­la förändring­ar. I sitt svar skrev Stubb i likhet med Revisionsv­erket att det inte finns några skäl för förfarande­t vid alltför stora underskott.

Revisionsv­erket

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland