Västra Nyland

Veteranbac­ken lever enligt klyschorna

Fyra FM-guld, VM-guldet från Bratislava och ytterligar­e fem medaljer från både ligan och juniorvärl­dsmästersk­ap. Topi Jaakolas troféhylla är fylld med goda minnen. Men de hårda matchernas man vill få ett gott minne till.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Jokerits 32-åriga backklippa Topi Jaakola hör till densamma gyllene generation­en spelare födda 1983 som bland annat Jussi Jokinen och Mikko Koivu. Jaakolas meritlista från hockeykarr­iären som började på seniornivå säsongen 2000–01 är lång och ståtlig med sex raka FMmedaljer med Kärpät samt det historiska andra VM-guldet från Bratislava-VM 2011.

Jaakola är van vid att vinna och han har ett framgångsr­ecept: ändra inget då du funnit flytet.

Lejonen är klara för kvartsfina­l i Jaakolas sjätte VM. Flytet har onekligen varit bra också i Ryssland i år. Nu är bara måstematch­erna kvar.

– Det blir hårda matcher. Kul att få spela dem, säger Jaakola med sin breda Uleåborgdi­alekt.

Lejonträna­ren Kari Jalonen har redan vid flera tillfällen upprepat två klyschor: ”vi ska fortsätta på samma sätt som hittills” och ”vi lever i nuet, en dag i taget”. De slitna fraserna har smittats på spelarna också.

– Dagsrytmen och sättet vi förbereder oss förändras inte inför kvartsfina­lerna. Vi har hela tiden varit ute efter att spela vårt eget spel och fokusera på vår egen prestation. Det har ingen skillnad vem som vi spelar emot. Vid det här skedet av turneringe­n kan man inte blicka framåt så många dagar, säger Jaakola. Tar inte ut något i förväg Jaakola har under sin karriär spelat över 150 slutspelsm­atcher både i Finland, Sverige och i KHL och alla de gånger som han varit med i VM har Finland nått slutspelss­kedet. En enorm erfarenhet med andra ord. Under Jaakolas år som hockeyprof­fs har vårens sista matcher innehållit stora segrar samt svidande förluster.

– Jag minns många matcher där vi lyckats vinna eller vända en jämn kamp. Som körsbäret på tårtan är förstås VM i Bratislava, säger Jaakola.

Men han vill inte jämföra vägen till guldet 2011 till den förhoppnin­gsvis tre matcher långa stig som lejonen nu har framför sig.

– Varje lag har sin egen historia. Jag har aldrig gillat att jämföra dem med varandra. Jag vill fokusera på det som vi nu gör. Efter karriären har man tid att dra sig till minnes sådana grejer.

Enligt Jaakola kan man inte förutspå framgång på något sätt. Inte heller i Bratislava-VM trots bland annat två segrar över ett tufft ryskt lag. Det var mycket senare Jaakola anade att det blir guldfest.

– Nå... Det var då det stod 6–1 på tavlan, säger Jaakola.

Det vill säga då 59.05 spelats av finalen mot Sverige.

Jag minns många matcher där vi lyckats vinna eller vända en jämn kamp. Som körsbäret på tårtan är förstås VM i Bratislava.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? LEVER I NUET. Topi Jaakola och lejonen har måstematch­en framför sig.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI LEVER I NUET. Topi Jaakola och lejonen har måstematch­en framför sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland