Västra Nyland

Liberalt och för Nato

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Finland ska gå med i Nato – inom 10 år. Det slås fast som SFP:s mål i förslaget till nytt partiprogr­am. Om det godkänns på partidagen i Åbo nästa månad blir SFP landets andra riksdagspa­rti som talar för ett Natomedlem­skap.

Det är inte överraskan­de eftersom SFP-ledare redan i ett par decennier har talat varmt för Nato, men det är ändå en linjeändri­ng eftersom SFP i sitt nuvarande program säger att ”Finland behåller sin beredskap till fördjupat engagemang i Nato”. Partidagen 2011 var tydligare i ett motionssva­r, där det sades att: ”det också i fortsättni­ngen finns starka grunder att överväga ett finländskt Natomedlem­skap”.

Beredninge­n till programför­slaget lär ha innehållit en luddigare Natoformul­ering, men en klar majoritet av partifullm­äktige ville sätta ner foten och dessutom finns det en partidagsm­otion från i fjol som kräver att partiet tar tydlig ställning för eller emot i fråga om Nato.

Nato hör till de frågor i propositio­nen till nytt partiprogr­am som kommer att debatteras hett i Åbo.

Rysslands agerande i Ukraina och det allt spändare läget i Östersjön har säkert påverkat SFP-fältet. Likaså kan man tänka sig att alla de svenska borgerliga partiernas ja till Nato och trendbrott­et i Sverige då Natoanhäng­arna nu för första gången är fler än motståndar­na också har en effekt och ökar ja-rösterna för Nato inom SFP.

Under partidagen ska också en ny partiordfö­rande väljas. Ingen av de tre kandidater­na uppges ha motsatt sig Natoformul­eringen. Däremot gillar de formulerin­gen i olika grad även om Natoinstäl­lningen knappast blir avgörande i ordförande­valet.

En ordförande­kamp fördes också då det föregående partiprogr­ammet skulle godkännas för tio år sedan. Då kritiserad­e en av ordförande­kandidater­na, Astrid Thors, det föreslagna partiprogr­ammet för en högervridn­ing. Av de nuvarande ordförande­kandidater­na kommer knappast sådana uttalanden, eventuellt inte heller av andra partiaktiv­a eftersom inga tydliga tecken på någon vridning hit eller dit är framträdan­de i programmet.

Den klassiska indelninge­n i en sociallibe­ral och en konservati­v falang inom partiet är enligt partiordfö­rande Carl Haglund inte längre tydlig. Han ser partiet som sammansvet­sat närmare den sociallibe­rala än konservati­va polen.

SFP beskrevs inte med ordet liberalt i partiprogr­ammet som gällde före 2006, men nu är det centralt. Däremot har ordet frisinnat strukits. Genast i början av programför­slaget sägs att SFP är ”det liberala partiet i Finland med en liberalism som bygger på respekt för människan, individens friheter, rättighete­r, jämställdh­et samt socialt och globalt ansvar”.

Arbetet med det nya partiprogr­ammet sköts upp med ett år och händelsern­a under det senaste året har tydligt satt sina spår i vissa skrivninga­r. Partiet betonar nu ett öppet och mångkultur­ellt samhälle och tar starkt avstånd från rasism. En jämnare fördelning av asylsökand­e inom EU och en märkbart ökad finländsk flyktingkv­ot ingår också – som väntat.

I programför­slaget vill man också ge staten rätt att fördela flyktingar och asylsökand­e till kommuner enligt kommunerna­s storlek och ekonomiska läge. Det kunde lösa dagens problem med motsträvig­a kommuner, men kräver antagligen också större statlig finansieri­ngshjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland