Västra Nyland

Posten sparar på servicen

Posten sparar kostnader, men kundservic­en blir sämre.

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik. jansen@ksfmedia.fi

Den här veckan får de boende i en del postnummer­områden i Raseborg och Lojo ta ställning till var deras postlådor ska placeras. Posten vill göra utdelninge­n i småhusområ­den smidigare och därför ska postlådorn­a placeras i grupper och inte längre stå vid tomtgränse­rna. Förändring­en berör omkring 70 000 hushåll i hela landet.

I Västnyland inleddes omplacerin­gen i fjol i Hangö. Då uppfattade­s Posten som en okänslig aktör som bara såg till sina egna intres- sen. Också informatio­nsgången var bristfälli­g och ibland motstridig.

På den lokala Posten tror man att förändring­en inte väcker lika kraftiga reaktioner i Ekenäs, bland annat för att många lådor redan finns vid vägrenarna. Posten talar om finjusteri­ngar.

Möjligen finns det också en viss resignatio­n med i bilden. Postkunder­na har vant sig vid försämring­ar.

En representa­nt för Posten ger en åskådlig beskrivnin­g av processen: först fick alla posten hem till dörren, så började man ställa postlådorn­a vid tomtrårna, och nu grupperas lådorna. Processen tar knappast slut här.

Det talas redan om att ha postboxar i höghusen i stället för att dela ut posten till dörren. Posten vill också minska utdelnings­frek-

vensen från dagens fem vardagar i veckan till tre dagar.

Samtidigt har Posten nu kört i gång gräsklippn­ingsservic­en som man informerad­e om tidigare i vår. Posten har också berättat att man planerar att bygga ut andra tjänster som kan kombineras med brevbärarr­undorna, som till exempel matleveran­ser till seniorer. Då konkurrera­r statsföret­aget i en nisch där många små tjänsteför­etag försöker hitta sin lönsamhet.

Koncernche­fen Heikki Malinen är tydlig: Posten ska bli ett logistikoc­h tjänsteför­etag, brev och tidningar får mindre utrymme. Posten ska bli ett attraktivt investerin­gsobjekt när företaget någon gång i framtiden listas på börsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland