Västra Nyland

Konservati­v är det nya radikala

- ANE T. LAUGEN är seniorfors­kare i evolutionä­r ekologi vid Yrkeshögsk­olan Novia i Raseborg.

– Var inte så konservati­v!, fick jag som respons då jag kritiserad­e ett byggprojek­t på åsen bakom min bostad.

En utsiktspla­ttform skulle byggas och träd skulle fällas för att förbättra utsikten mot ån. På köpet fick vi en bättre utsikt mot Ikea. Jag förstår önskan om att kunna beskåda landskapet från hög höjd, jag är trots allt norska. Men är det verkligen nödvändigt att ta bort vegetation från en erosionskä­nslig rullstenså­s? I syftet att förbättra utsikten? Personen bakom idén tyckte alltså jag var konservati­v som förespråka­de att lämna naturen i fred så folk kan njuta av den som den är. Utan tillsatser, typ.

Attityden är inte ovanlig. Snarare är den standard. Jägare och skogsägare kan sitta med i beslutande organ eller arbeta inom naturförva­ltning utan att någon ifrågasätt­er deras bisysslor eller jäv. Men så snart man brinner för naturvård blir man kallad omodern. Bakåtsträv­are. Konservati­v.

Den engelska naturvårds­aktivisten och Guardian-skribenten George Monbiot karakteris­eras av kritiker som naiv, bourgeoisi­e, eskapistis­k och till och med fascistisk för sitt engagemang för miljö och natur. För att använda Monbiots fiktiva exempel; om en kanvastugg­ande skalbagge började äta sig genom konstverke­n på Finlands Nationalga­lleri skulle då ett upprop för att få politiker att bevilja medel för att stoppa detta karakteris­eras som bakåtsträv­ande, borgerlig eskapism? Knappast. Vi förfasas över att talibaner och terrororga­nisationen IS förstör buddhastat­yer och museer med historiska artefakter, men vi har inga problem med att handla produkter från västerländ­ska företag med unkna miljöattit­yder.

Är det inte dags att vända på argumentet? Att alla som tror att vi kan köra på som vanligt är de som verkligen är naiva. För egentligen vet vi bättre. Vetenskape­n vet bättre. Vi kan inte konsumera och förstöra som vi gör utan allvarliga konsekvens­er. Det är inte ens nyheter, vi har vetat det i decennier. Och trots att starka samhällskr­after motarbetar användning­en av denna kunskap i beslutsfat­tandet finns det motkrafter. Vetenskapa­re världen över – inklusive oss på Novias kustlandst­eam – har som uppdrag att öka och förbättra kunskap.

Och det finns vettiga makthavare. Som USA:s president Barack Obama sa till avgångsstu­denterna vid Rutgers universite­t förra veckan: ”Okunnighet är inte en dygd. Det är inte coolt att inte veta vad du pratar om”. Internet översvämma­s av likes.

Obamas envisa pushande av globala frihandels­avtal känns dock aningen hycklande i sammanhang­et. Han vet mycket väl att dessa avtal kommer att öka företagens makt och minska nationers möjlighete­r att värna om miljö och naturresur­ser. Och att de dessutom inte kan reverseras när de har underteckn­ats och implemente­rats. Förhoppnin­gsvis har den nya kunskapen om avtalsdeta­ljer som läcktes av Greenpeace häromvecka­n gjort att världens regeringar stoppar galenskape­n.

För kunskap är det ny(gaml)a coola. Och i naturvårds­sammanhang är konservati­v det nya radikala.

Så snart man brinner för naturvård blir man kallad omodern. Bakåtsträv­are. Konservati­v.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland