Västra Nyland

Det går inte att kohandla om mänskliga rättighete­r

- MATS LÖFSTRÖM Ålands riksdagsle­damot CHRISTINA GRÖNROOS Lärare vid Vesterby skola 19842001, Ekenäs

För ett par månader sedan gjorde EU och Turkiet en kontrovers­iell överenskom­melse för att hantera flyktingsi­tuationen och flyktingst­römmen till Europa. Överenskom­melsen innebar att syriska flyktingar som anländer till Grekland från Turkiet skickas tillbaka till Turkiet.

EU förbinder sig sedan att ta lika många flyktingar, som de som har returnerat­s, direkt från Turkiet. Dessa ska sedan allokeras solidarisk­t mellan EU:s medlemslän­der. Turkiet ska för detta få bland annat sex miljarder euro från EU samt visumfrihe­t i Schengenom­rådet för sina medborgare. För visumfrihe­ten måste man dock först uppfylla 72 villkor från en lista som berör alltifrån minoritets­skydd till biometrisk­a pass.

Det här är en komplicera­d överenskom­melse med många rörliga delar som kan gå fel. I mina ögon har överenskom­melsen hela tiden varit alltför invecklad, problemati­sk och oeuropeisk för att den ska kunna vara gångbar. Vi utlokalise­rar delvis asylrätten, något som både juridiskt och moraliskt är mycket tvivelakti­gt. Vi måste kunna bättre än så och i stället skapa ett hållbart system som är i praktiken fungerande och som är humant.

Vi har en mycket allvarlig flyktingsi­tuation. Därför måste vi samarbeta med flera länder utanför EU, däribland Turkiet, som har en viktig roll. Men samarbetet måste ske utan att vi kompromiss­ar på det fundament och de grundideal som EU vilar på – demokrati, frihet och mänskliga rättighete­r.

EU-kommission­en slog nyligen fast att Turkiet ännu inte uppfyllt sju av de 72 villkoren för att få visumfrihe­t. Ett av villkoren är att Turkiet ändrar sin antiterror­lag som nu använts som svepskäl för att trakassera journalist­er och fängsla representa­nter för minoritete­r och regimkriti­ska röster på tvivelakti­ga grunder.

Det finns begränsade verktyg för EU och demokratis­ka länder att upprätthål­la demokratis­ka, mänskliga och fria rättighete­r i utrikespol­itiken. Men, de verktyg vi har är kraftfulla då de är mycket eftersträv­ansvärda. Verktygen handlar bland annat om handelsmöj­ligheter, biståndsme­del, visumfritt resande eller möjlighete­n att bli EUmedlem. Av den här anledninge­n är det visumfrihe­ten som är viktigast för Turkiet, inte pengarna.

Just därför är det så viktigt att vi inte ger efter på våra villkor. Alla villkor måste vara uppfyllda innan visumfrihe­ten kan beviljas eftersom det annars skulle skapa ett farligt prejudikat för andra länder i världen och visa att våra demokratis­ka värderinga­r är till salu.

Vi utlokalise­rar delvis asylrätten, något som både juridiskt och moraliskt är mycket tvivelakti­gt.

Så får det inte vara. Vi får inte låta ändamålen börja helga medlen, genom att ge fördelar utan att kriterier uppfylls, eftersom vi då förlorar vår moraliska kompass och demokratis­ka ryggrad. Demokrati, yttrandefr­ihet och mänskliga rättighete­r får aldrig vara till salu.

Om Turkiet åtgärdar alla saker på villkorsli­stan och övervakar att de efterföljs i praktiken är det en verkligt bra sak och det ska då så klart belönas med visumfrihe­ten. Det visar då att ”soft power” verkligen har en effekt och kan fungera som ett föredöme för andra länder att arbeta med att förstärka demokratis­ka friheter och medborgerl­iga rättighete­r samt minoritets­skydd i sina länder. Då skulle världen bli en bättre plats.

Men, tyvärr finns det skäl för att inte bli alltför optimistis­k. Rockaden i Turkiets ledarskikt, då den mer liberala och EU-vänliga premiärmin­istern Ahmet Davutoglu tvingades åt sidan av president Recep Tayyip Erdogan, är antagligen ett bevis på att Turkiet inte alls kommer att se över sin kontrovers­iella antiterror­lag.

EU måste därför skyndsamt förbereda alternativ­a åtgärder för att hantera flyktingsi­tuationen också utan en överenskom­melse med Turkiet och vara redo att överge förhandlin­garna om visumfrihe­ten om villkoren inte uppfylls.

Demokrati är för viktigt för att man ska kunna se mellan fingrarna och kohandla om mänskliga rättighete­r. derbar omgivning för undervisni­ng ute i det fria. Vi dåvarande lärare ville ha tillbaka namnet inför skolans 100-årsjubileu­m, men misslyckad­es.

Angående ägoförhåll­andet vill jag nämna följande: Då inspektör Lagus från Länsstyrel­sen besökte skolan åkte han sedan in till staden med mig. Under bilresan berättade han att ifall den svenska skolunderv­isningen upphör där återgår allt till släkten Hisinger som donerat tomten och byggnaden för svensk skolunderv­isning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland