Västra Nyland

Viktigt möte i Vita huset

- Österbotte­ns Tidning

Republiken­s president Sauli Niinistö besökte tillsamman­s med sina nordiska statsmanna­kolleger Vita huset i fredags. Finländska statsbesök i USA är inte vardagsmat, senast var det Tarja Halonen som träffade George W. Bush i april 2002.

Några konkreta deklaratio­ner eller stora utspel resulterad­e det nordiska statsbesök­et inte i, och det var heller inte väntat. På agendan fanns förutom säkerhetsp­olitik invandring, terrorism och klimat förändring­en.

Trots att de riktigt stora utspelen saknades var detta ett viktigt möte.

Sauli Niinistö iklädde sig – och Finland – rollen som brobyggare. Mellan raderna kunde man i eldskrift läsa att bugningen mot USA inte betyder att man vänder aktern mot Ryssland.

Niinistö framhöll betydelsen av dialog med Ryssland, samtidigt som han sade att Finland är stolt över den långvariga och täta vänskapen med USA och att vi har förbundit oss att ytterligar­e stärka detta kompanjons­kap. Obama i sin tur betecknade de nordiska länderna som en stormakt som tar ett större ansvar för till exempel krishanter­ing än vad deras storlek förutsätte­r.

Besöket i Washington har väckt större uppmärksam­het i Finland än hos våra nordiska grannar, och förmodlige­n ses besöket som mer betydelsef­ullt här än hos dem. Ingen av de andra nordiska länderna behöver någon bekräftels­e om att de tillhör väst; för Finland spökar fortfarand­e kalla kriget, VSB- pakten och skuggan efter notkrisen. Därför var besöket viktigt, därför var det också viktigt att president Niinistö ingick i ett nordiskt sammanhang då man möttes i Vita huset. Finlands främsta identitet – utom den egna – är nordisk.

Henrik Othman

Lehtinen anser att SDP har blivit en broms för utveckling­en.

om tidigare SDP-riksdagsle­damoten Lasse Lehtinen som anser att partiet håller fast vid det förgångna och motsätter sig framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland