Västra Nyland

Bygdekröni­ka kräver mer

- BENGT BERGMAN Ekenäs

Det var bra att KSF Medias högsta chef KajGustaf Bergh öppet medger att den saneringss­trategi som tidningsko­ncernen avsåg att följa inte höll måttet. Nu får alla parter tid att besinna sig. Den möjlighete­n bör framför allt utnyttjas ifråga om regiontidn­ingarna i väst och öst. Dessa kan ännu uppbringa en viss lojalitet gentemot KSF Media. Men om utgivnings­dagarna blir bara två sitter nog förståelse­n långt inne.

En regiontidn­ing represente­rar kulturpoli­tiska värden som mäts på annat sätt än bokslutste­xter. Att upprätt- hålla den bygdekröni­ka som tidningen svarar för från decennium till decennium kräver mera än ett par nummer i veckan. I det minimala formatet trängs snabbt undan det textmateri­al som utgör tidningens ryggrad. Prenumeran­ten-läsaren tröttnar snabbt om kvaliteten sviktar.

Västnyland genomlever just nu en svår tid där företag sanerar och invånarna uppfattar framtiden som osäker. En tidning kan inte göra underverk men kan i kristid hjälpa till med mobiliseri­ngen. Även om projektet inte lyckades var kampen om BB i Ekenäs ett bra exempel på en styrkedemo­nstration med tydlig adress.

Att KSF Medias ekonomi måste saneras är uppenbart men det borde också redovisas hur det stora underskott­et har tillåtits uppstå och hur det fördelar sig mellan de olika enheterna. Makten finns i alla fall vid Mannerheim­vägen 18.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland