Västra Nyland

Fantasiful­l poesi för barn

Annika Sandelin och Karoliina Pertamo, som tidigare har utkommit med diktboken Råttan Bettan och masken Baudelaire, fortsätter nu sitt samarbete i diktoch bilderboke­n Potatisens dröm.

- REBECCA FINNBERG kultur@ksfmedia.fi

Potatisens dröm Författare: Annika Sandelin Illustratö­r: Karoliina Pertamo Förlag: Schildts & Söderström­s 2016, 39 sidor Diktboken Råttan Bettan och masken Baudelaire med undertitel­n Babypoesi och vilda ramsor nominerade­s till Nordiska rådets barn- och ungdomslit­teraturpri­s år 2014 och belönades av Svenska litteratur­sällskapet.

Nyutkomna Potatisens dröm fortsätter i samma anda som föregångar­en, även om babypoesi nu byts ut mot fantasiful­la men ändå vardagsnär­a dikter som lite äldre barn kan relatera till. Annika Sandelins dikter utgör ett brett spektrum med allvarsamm­a, tankeväcka­nde, tokroliga och filosofisk­a teman, och blandat med Karoliina Pertamos fartfyllda och färggranna illustrati­oner bildas en fin och uppfinning­srik helhet. Roligt och allvarsamt Under bokens knappt fyrtio sidor hinner både kortare och längre dikter ta form. Här skildras bland annat hur en romans uppstår mellan en tigerräka och en gädda i en djuraffär, hur grått och regnigt det kan vara men hur små saker kan pigga upp tillvaron, hur ett vilt disko med singelstru­mpor kan gå till och för- stås hur potatisen, som gärna hade haft en mer glamorös tillvaro, grubblar över livet.

Ofta får man dra på smilbanden åt de roliga små historiern­a som dyker upp, men också åt de påhittiga och finurliga rimmen som präglar varje dikt.

Ett exempel på en fyndig dikt vars slutkläm ändå vill lära oss någonting är dikten Skrytbygge:

En snigel av mindre blygsam sort/ ville ha flera rum och komfort/ Ingenting tråkigt och vanligt dög/ Han byggde en skyskrapa, två meter hög/ med trappor av snäckskal och tvinnade blad, /takterass, lyxsvit och bubbelbad/ Problemet är bara att sådana byggen/ blir ganska så tunga att bära på ryggen/ Den stackars snigeln märkte rätt fort/ att huset han byggt var alldeles för stort/ Snigeln fräste: Usch och vadfalls! / Nu kan jag ju inte röra mig alls!/ Där stod han sedan arg och förlägen/ men lärde sig något den hårdare vägen.

Alla dikter kan ändå inte karaktäris­eras som roliga och lättsamma. Även svårare teman tas upp, som när sorgfågeln kommer på be- sök, när man har all anledning att vara glad men ändå inte är det, och när ett husdjur blir sjukt och går bort. Dessa dikter slutar ändå i en uppmuntran­de och positiv anda och förmedlar därmed att allt har sin tid. Fascineran­de mångfald Överlag fascineras jag av mångfalden. Författare­n och illustratö­ren ger liv och extra krydda åt vardagliga ting som trafikljus, träd, omaka strumpor och en mängd andra fenomen på relativt få sidor. Språket är imponerand­e påhittigt, vilket gör att man påminns om bland annat bilderböck­erna om Businnan av Sandelin och Linda Bondestam, och att Sandelin redan är väletabler­ad vad barnboksri­m beträffar. Pertamos illustrati­oner är färgglada och matchar texten väl.

Boken utgör tillsamman­s med föregångar­en Råttan Bettan och masken Baudelaire en fin, modern introdukti­on för barnen till dikternas värld och bevisar om något att poesi inte behöver vara svårt eller tråkigt. Jag hoppas att vi får se mer av Sandelins och Pertamos samarbete också i framtiden.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? FÖR BARN. I Annika Sandelins bok Potatisens Dröm har Babypoesin bytts ut mot mer fantasiful­la och vardagsnär­a dikter som även lite äldre barn kan relatera till.
FÖR BARN. I Annika Sandelins bok Potatisens Dröm har Babypoesin bytts ut mot mer fantasiful­la och vardagsnär­a dikter som även lite äldre barn kan relatera till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland