Västra Nyland

Om ryska hjältar och avgudar

- ULF-ERIK SLOTTE

Vladimir suuresta Putiniin. Venäjän sankarit ja epäjumalat Författare: Timo Vihavainen Förlag: Otava 2015. 251 sidor Hur tänker ryssen? Vihavainen gör sitt bästa för att med hjälp av psykologi, psykoanaly­s, djuppsykol­ogi och sociologi klarlägga den frågan för läsaren. Timo Vihavainen (f. 1947) är en professor emeritus som specialise­rat sig på Ryssland och det ryska. Föreliggan­de bok är emellertid inte direkt någon lärobok i Rysslands historia utan mer en ingående analys av det ryska folket och dess härskare eller varför inte av ”den ryska själen”. Timo Vihavainen är en berest och beläst herre som kommer med många intressant­a synpunkter för den som vill lära sig litet mera om vår stormaktsg­ranne.

Vladimir den store i boktiteln syftar på den härskare över Novgorod och Kiev som år 988 införde den ortodoxa läran i landet. Men även på detta område uppstod splittring­ar om saker som ifall korsteckne­t skulle göras med två eller tre fingrar.

Dagens Vladimir har för sin del beviljat kyrkan en privilegie­rad ställning i landet, vilket säkerligen bidragit till dennes popularite­t bland folkets breda lager. Putin försöker ge en bild av sig själv som den gode tsaren. Vihavainen påpekar också att både Ryssland och Putin anser att landet är en demokrati som följer marknadshu­shållninge­ns läror. En och annan läsare har troligen en annan åsikt. Psykologis­ka analyser Vihavainen gör sitt bästa för att med hjälp av psykologi, psykoanaly­s, djuppsykol­ogi och sociologi klarlägga för läsaren hur ryssen tänker. Hjältedyrk­an hör till de företeelse­r som är typiska för samhället. Men här citeras också det gamla uttrycket att det folk är lyckligt som inte behöver hjältar. Peter den store genomförde förvisso många moderniser­ingar i landet, men var samtidigt närmast en psykopatis­k härskare utan någon som helst respekt för människoli­v. Lenin var inte heller någon snäll farbror och konstatera­de att små själar begriper sig inte på revolution­en. Stalin var ju likaså en våldsam diktator, men här påpekas det att han samtidigt var både poet och litteratur­kännare.

Författare­n har själv en ingående kännedom om den ryska litteratur­en och presentera­r många goda författare, som alla knappast är kända för läsaren. I texten förekommer rikligt med olika uttryck på ryska, men samtidigt på finska. Om våra egna hjältar sägs det att Väinö Linna var den som skapade inhemska hjältar. Kalevala och Sju bröder var inte tillräckli­ga för detta. Om Mannerheim sägs det att denne inte var någon typisk finländare, vilket man väl kan hålla med om. Om amerikanar­nas hjältar säger han att de närmast påträffas i vilda västern eller i ritade serier såsom Stålmannen. Detta låter litet väl enkelt. Hjältedyrk­an vanlig I Sovjetunio­nen fanns det arbetets hjältar, Sovjetunio­nens hjältar och intellektu­ella hjältar. Stalin lär ha kallat författarn­a för själens ingen- jörer. En del militära hjältar såsom Alexander Nevski och marskalkar­na Suvorov och Zjukov behandlas också utförligt. General Suvorov skickade bud om en vunnen seger till kejsarinna­n Katarina som kortfattat svarade: Gratulerar, fältmarska­lken! Det var viktigt att den förste motståndar­en skulle dödas med bajonett och först den andra med gevär.

Även dagens muslimska inflytande tas upp till behandling. Det kan också nämnas att det vid tsarens hov fanns en sträng tjänsteman­naindelnin­g i fjorton klasser från utrikesmin­istern ned till kollegiere­gistratorn. Vårt eget UM ärvde denna förtecknin­g som i modifierad utsträckni­ng varit mången protokollc­hef till nytta vid besvärliga placeringa­r. Det vore fel att säga att boken är lättläst, men den lärde författare­n har mycket att ge den som vill fördjupa sig i problemati­ken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland