Västra Nyland

Kritiska sångare i Musikhuskö­ren: ”Ingen stor dirigent”

- WILHELM KVIST

Musikhuset­s kör söker ny dirigent. Körens grundare och första konstnärli­ga ledare Tapani Länsiö lämnar uppdraget i slutet av året. Länsiö meddelade om sin avgång på körövninge­n i söndags. Yle skrev om saken i måndags.

Ett och annat har kunnat avläsas av olika körmedlemm­ars uttalanden längs åren, men en rundringni­ng till en handfull sångare avslöjar att Länsiö får både ris och ros för sin insats.

Han beskrivs som en utmärkt organisatö­r med tentakler i musiklivet som få andra. Han har varit bra på att driva körens sak.

Samtidigt har han haft sina brister. ”Han är ingen stor dirigent” är ett omdöme som upprepas från flera håll.

Var ligger felet? Körmedlemm­ar berättar att onödigt mycket tid har använts till oväsentlig­heter och värdefull övningstid har gått till spillo. Dirigenten­s humör har också väckt irritation: han har friskt pekat ut folk som sjungit fel och om någon gnällt, har han pekat på dörren. Och gångjärnen i dörrarna har slitits flitigt: medlemmar har kommit och gått, men faktiskt har det totala medlemsant­alet ökat och i dag har kören drygt nittio sångare.

Enligt flera korister var de två första åren de mest fruktbara, men därefter har utveckling­en stannat av. Senast i samband med en konsert på Ekenäs sommarkons­erter i fjol kom många i kören fram till att Länsiö inte nödvändigt­vis var rätt man på posten.

Att just Länsiö kom att leda Musikhuskö­ren är något av en slump och kom sig av att kören uppstod som ett trepartssa­marbete mellan husets aktörer: HSO, RSO och Sibelius-Akademin. Medan orkestrarn­a har gett kören framträdan­den och använt den i stora symfoniska verk, bidrog Sibelius-Akademin genom att vika en del av sin lektors arbetstid åt körarbetet. Länsiö – som är verksam både som kompositör, lektor i musikhisto­ria och kördirigen­t – hann leda Musikhuset­s kör i fem år.

Positionen mellan HSO, RSO och Sibelius-Akademin har gjort att körmedlemm­arna tidvis känt sig otrygga och upplevt att de kastats mellan husets aktörer. När RSO tidigare i vår meddelade att man inleder ett regelbunde­t samarbete med Nyslotts operafesti­valkör, uppfattade många det som ett misstroend­e. RSO:s intendent Tuula Sarotie försäkrar dock att inget misstroend­e föreligger. Enligt henne var det klart från första början att Musikhuset­s kör inte ensam kunde svara för alla orkesterns behov. Dessutom har RSO hela tiden samarbetat med andra körer såsom Tapiola kammarkör.

På frågan om hurdan dirigent Musikhuset­s kör nu behöver ger körmedlemm­arna ett par intressant­a svar. En menar att det inte spelar någon som helst roll hur personen i fråga dirigerar, bara den kommer överens med chefdirige­nterna och intendente­rna. En annan menar att det uttrycklig­en är den konstnärli­ga nivån som måste höjas. Kören har varit Länsiös hjärtebarn, men många efterlyser nu ett mera profession­ellt ledarskap. Sångarna i sig lär vara goda, men de måste samverka bättre.

Enligt Länsiö är tidpunkten för att lämna kören den rätta av flera orsaker: för att kören mår bra, för att sångarna är ”helt okej” och för att administra­tionen fungerar, när det finns folk i föreningen som är villiga att jobba för kören. För hans egen del hägrar ett par intressant­a kompositio­nsbeställn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland