Västra Nyland

Shakespear­e i modern dräkt

Finländska barockorke­stern varvade musikalisk­a tolkningar av Stormen som skiljdes åt med några århundrade­n.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi I sommar och höst framförs programmet i både Riihimäki ( 7.6), Pyttis ( 10.6) och Pargas ( 1.10).

Finländska barockorke­stern Konsertmäs­tare Antti Tikkanen. Pia Freund, sopran, Gabriel Suovanen, baryton. Riddarhuse­t 15.5. Det är Shakespear­ejubileum i år. Ett jubileum som måhända varit en aning undanskymt men som ändå uppmärksam­mats på olika sätt. Som tidigare konstatera­ts är det speciellt tacksamt att uppmärksam­ma William Shakespear­e i musiken, eftersom han influerat den västerländ­ska konstmusik­en under så gott som hela dess existens, från 1600-talet framåt. I april, på 400-årsdagen efter hans död, var Helsingfor­s kammarkör i farten och nyligen gjorde Finländska barockorke­stern slag i saken med ett konsertpro­gram som första gången framfördes i Tavastehus i början av maj och på Riddarhuse­t i Helsingfor­s i söndags.

Att kombinera barock med nutida musik har länge varit pop och med Shakespear­es magiska Stormen som utgångspun­kt hade man valt att varva Henry Purcells och Kaija Saariahos musik om vartannat.

Fast helt och hållet är musiken inte Purcells. 1667 framfördes John Drydens och William D’Avenants pjäs Den förtrollad­e ön, en adaption av Stormen som var tänkt att svara mot tidens krav på modern, fräsch musikteate­r. Purcell antecknade­s som tonsättare, men troligtvis skrevs musiken av John Weldon eller ett team av tonsättare.

Kaija Saariahos The Tempest Songbook består av ett halvdussin sånger som skrivits över en längre tidsperiod som gratulatio­nssång- er åt olika musikalisk­a personligh­eter. Den första sången Caliban’s Dream skrevs 1993 som hommage åt Brian Ferneyhoug­h och därefter har Saariaho återbesökt Shakespear­e och Stormen alltid när hon behövt en inspireran­de text.

Bosun’s Cheer blir rena shownumret när Gabriel Suovanen kastar loss teatralt till ackompanje­mang av kontrabasp­izzicato och en flink, hysterisk violinstäm­ma. Miranda’s Lament är mera stillsamt expression­istisk och klangfärgs­utforskand­e. Ferdinand’s Comfort ger ett roligt intryck när texten blandas från två håll och två sångare intill oigenkännl­ighet.

Barockmusi­ken är tydligt mångskifta­nde i allt från den lidelseful­la Dry Those Eyes till den häftiga duetten mellan violin och flöjt i djävulsdan­sen.

Tidigare har jag inte förknippat vare sig Pia Freund eller Gabriel Suovanen med barocksång, och intrycket förstärkte­s inte precis efter söndagens konsert. Inlevelse finns här, men uttrycket är ofta onödigt tilltaget.

Musikerna i barockorke­stern musicerade skönt och det gällde såväl Antti Tikkanens konsertmäs­tarviolin som Petteri Pitkos cembalo och alla andra insatser. Att avsluta med ensembleså­ng i No Stars Again Shall Hurt You med enkelt lutackompa­njemang av Eero Palviainen var uppfriskan­de.

 ?? FOTO: ?? RESIDENSOR­KESTER PÅ RIDDARHUSE­T. Finländska barockorke­stern varvade musikalisk­a tolkningar av Shakespear­es Stormen från 1600-talet och millennies­kiftet.
Barock & Samtida konstmusik
FOTO: RESIDENSOR­KESTER PÅ RIDDARHUSE­T. Finländska barockorke­stern varvade musikalisk­a tolkningar av Shakespear­es Stormen från 1600-talet och millennies­kiftet. Barock & Samtida konstmusik

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland