Västra Nyland

Fräsch korsbefruk­tning mellan klassiskt och flamenco

Petri Kumela och Joonas Widenius bibringar gedigen kunskap från vardera genren.

- MATS LILJEROOS

Fantasía Andaluza Petri Kumela, klassisk gitarr & Joonas Widenius, flamencogi­tarr. De Falla, Tarrega, Albéniz, Sabicas, Ricardo, m.fl . ( Alba) Att låta den klassiska gitarren och flamencogi­tarren skaka tass inom ramen för ett korsbefruk­tande skivoch konsertpro­jekt är ett så självklart tilltag att det är minst sagt förvånande att det inte hänt desto oftare.

Instrument­en kan, som även framgår av Tove Djupsjöbac­kas vederhäfti­ga konvolutte­xt, sägas vara syskon – deras moderna versioner tillskrivs rentav samma instrument­byggare, Antonio de Torres Jurado – som under olika perioder haft mer och mindre kontakt med varandra, och det är i första hand spelsätten och -teknikerna som divergerar.

Det finns dessutom, de många uppenbara olikhetern­a till trots, talrika kontaktyto­r även mellan den melodiskt notbundna klassiska gitarres- tetiken och den mer rytmiska och improvisat­oriskt friare flamencodi­ton, samtidigt som en tillräckli­g spänningss­kapande kontrast är tillstädes för att en satsning som denna skall kännas meningsful­l och fräsch. Känslosamt och virtuost En självklar gemensam nämnare är förstås Spanien och i det här fallet uttrycklig­en Andalusien. I tid rör vi oss från det sena 1800-talet en god bit in på det förra århundrade­t och estetiskt från klassisk gitarrmusi­k, signerad bland annat Francisco Tarrega och Manuel de Falla, till såväl folkligt traderade som noterade flamencofö­rtoningar.

Petri Kumela och Joonas Widenius, två av våra främsta förmågor i sina respektive genrer, har samman- ställt en fungerande och uttrycksmä­ssigt tillräckli­gt varierad helhet, där vardera musikern även tar ut de solistiska svängarna – Kumela i till exempel Isaac Albéniz Sevilla, Widenius i bland annat Sabicas La delicada – medan lejonparte­n av numren är mer eller mindre färgstarka duor, inte sällan arrangerad­e av herrarna själva.

Albaskivan präglas överlag av en viss historisk patina, ytterligar­e understruk­en av den visuella utformning­en, som framstår som absolut tilltaland­e, samtidigt som det tillika sprakande virtuosa och utsökt känslosamm­a musicerand­et känns i lika mån genomtänkt och spontant.

 ?? FOTO: JAAKKO PAARVALA ?? PURCELL OCH SAARIAHO. Finländska barockorke­stern varvade musikalisk­a tolkningar av Stormen från 1600-talet och millennies­kiftet.
FOTO: JAAKKO PAARVALA PURCELL OCH SAARIAHO. Finländska barockorke­stern varvade musikalisk­a tolkningar av Stormen från 1600-talet och millennies­kiftet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland