Västra Nyland

Pianisten Timo Alakotila har en igenkännba­r stil som är helt hans egen.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@frilansksf.fi

Timo Alakotila Timo Alakotila & piano ( Åkerö) Timo Alakotila är en musiker som är flitig som få, ständigt fullt sysselsatt med kompositio­ner, arrangeman­g, producentj­obb samt förstås musicerand­e i diverse olika ensembler från JPP till Nordik Tree. Nu ger han för första gången ut en soloskiva – ensam vid flygeln trollar han fram stämningar från somriga drömmerier och lyrisk bröllopsva­ls till musikalisk­a tolkningar av ryggsmärto­r. Det känns lite som att läsa i en dag- bok, en själfull sådan. Huvudperso­nen låter ödmjukt musiken stå fullständi­gt i fokus utan att framhäva sig själv på något sätt.

Skillnaden mellan att skapa en personlig stil och att allt låter lite likadant är en hårfin balansgång, men Alakotila lyckas. Han har en igenkännba­r stil som är helt hans egen. Melodierna gnistrar och sprudlar, lätt som en smeksam violin klättrar de mot skyarna. Ornamenter­ingen i melodierna påminner om folkmusike­n, liksom den mjukt gungande rytmen. I de flesta låtar skönjer jag ett solklart ljus, en hoppfull underton. Allt låter mödolöst och flytande. Endast avslutande Psalm blir lite tyngre och dystrare i uttrycket.

Trots att man kan skönja folkmusiki­nfluenser i mångt och mycket begränsar sig Alakotila aldrig till folkmusiki­diomet. Harmoniern­a och melodierna böljar frimodigt åt vilket håll som helst, grundstämn­ingen präglas av något sobert och klassiskt, men de svängiga kompfigure­rna för också tankarna till jazzen. Rytmen kommer och går – ofta inleds låtarna rätt fritt, för att sedan så småningom ta upp en smeksam rytm. Alakotila behärskar formen mästerligt – materialet är alltid naturligt på väg framåt.

Soloskivan­s material finns också utgivet som nothäfte.

 ?? FOTO: MARKO MÄKINEN ??
FOTO: MARKO MÄKINEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland