Västra Nyland

Att inte höra är inget hinder

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

I USA finns det döva flygare, läkare, Nasa-ingenjörer, rodeorytta­re, långtradar­chaufförer, yogainstru­ktörer och kampsortsu­tövare. I Rochester i delstaten New York finns dessutom världens enda universite­t för döva och personer med hörselskad­a. I möjlighete­rnas land verkar det med andra ord även finnas möjlighete­r för personer med en funktionsn­edsättning.

För att visa att en hörselskad­a inte behöver vara ett hinder för att förverklig­a sina drömmar gör Jarkko Keränen, själv döv från födseln, en roadtrip längs den amerikansk­a västkusten där han träffar döva personer i ovannämnda yrken.

Det speciella med serien är att Jarkko genomgåend­e pratar teckensprå­k med dem han träffar, och samtalen textas i rutan – vi är ju vana med det motsatta, att det är de som inte hör som behöver textning. Det här är alltså inte en serie för döva utan den riktar sig till alla. Serien använder sig också av en speakerrös­t som förser tittaren med informatio­n.

Visst är det en välkommen serie som informerar om dövhet och teckensprå­k som omkring 5 000 personer kommunicer­ar på i Finland. Någon döv läkare finns ännu inte i Finland, däremot finns några döva sjukskötar­e.

Serien är handlingsf­okuserad; Jarkko gör olika saker tillsamman­s med dem han möter. I första avsnittet befinner han sig i Rochester där det bor många dö- va och personer med hörselskad­a eftersom The National Technical Institute for the Deaf finns där. Han flyger med en döv flygare som kommunicer­ar med flygcentra­len via textmeddel­anden och går ut med en döv studerande. Därtill uppehåller sig serien en del vid de praktiska bestyren med resandet, allt från att checka in på hotell till att köra bil och hitta rätt. Intervjuer­na varierar i kvalitet och i vissa fall stör det att de mest självklara frågorna inte ställs. Vi får veta att läkaren Carolyn Stern använder sig av ett visuellt stetoskop, men hur hon kommunicer­ar med hörande patienter förblir outrett. Yle TV1 20.00, repris fredag 05.55 och lördag 18.15 Cassavetes (som ju faktiskt gjort en film med samma titel).

Följaktlig­en är anslaget i Gloria vardagligt och realistisk­t, snudd på illusionsl­öst. Fast grå och tråkig är filmen då inte.

Gloria är kvinnan som festar och har sig, som röker på och tar ut svängarna. Och när det visar sig att drömprinse­n håller på att fega ur låter hämnden inte vänta på sig.

Till det kommer det finstilta samhällskr­itiken i filmens marginaler; skildringe­n av ett ekonomiskt deprimerat Chile där den unga generation­en tar till gatorna eller sätter kurs på omvärlden. Det vill säga ifall inte pappa betalar. Yle Teema 21.55

 ?? FOTO: PETRI VILÉN/YLE ?? MÖJLIGHETE­RNAS LAND. Jarkko Keränen reser genom USA och träffar döva personer i olika yrken.
FOTO: PETRI VILÉN/YLE MÖJLIGHETE­RNAS LAND. Jarkko Keränen reser genom USA och träffar döva personer i olika yrken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland