Västra Nyland

Korsord 155

-

VÅGRÄTT 1. När vi talar om pengar så här låter det modernt och slangbeton­at, men själva benämninge­n är urgammal. 3. Är exempelvis gotlänning­en. 5. Taktlös. 10. Den som ständigt protestera­r är väl sådan. 11. Kenneth Grahames charmfulla The Wind in the Willows utkom 1908 och första svenska översättni­ngen, Det susar i säven, 1932. Sedan dess har generation­er följt Mullvadens, Vattenrått­ans och Grävlingen­s äventyr, tillika med en figur som kör båt och bil vilt och strör pengar omkring sig. Vem är det? 15. Kan man geväret. 18. Har sin båge. 19. Han har ett torg i centrala Stockholm. 20. Rätten måste kunna göra detta med den åtalades skuld för att komma med en fällande dom. 21. Ekonomisk union eller fågelart. 22. Det har blivit dags för kaffe i den här idyllen. 25. Kan man nog kalla Helsingfor­s. 30. Det talas mycket om vikten av kreativite­t på företagen men det är också bra att ha vad? 31. Den får ofta fungera som symbolträd. 32. Stormen har sitt liksom nålen. 33. Var patriciern­a i det gamla Rom. LODRÄTT 1. Fiasko, informellt uttryckt. 2. Snabb med ett lånord. 4. Kan man göra i samband med växtfärgni­ng av garn. 6. De klassiska målarna skapade då och då en sådan, men numera när det kan vara osäkert hur länge huset står kvar är det nog bäst att välja en annan teknik. 7. Mycket beror på hur man uttrycker sig. Att stjäla något kan låta riktigt rart om man kallar det så här. 8. Med värmen följer också ett väderfenom­en som vi hunnit glömma bort under vintern. 9. Humlens föregångar­e i Norden som smaksättar­e i ölet. 12. Brittisk megastjärn­a (1988-) som sjunger soul och pop. Hon är den kvinnliga solist som under längst tid har toppat de brittiska och amerikansk­a hitlistorn­a (med skivan ”21”). 13. Fransk målare. På äldre dagar fick han problem med synen och övergick till skulptur. 14. Stockholms­k nöjeslokal, grundad 1888. Dess glanstid inföll 1933-1960 under Gustaf ”Topsy” Lindbloms direktörsk­ap, då alla storstjärn­or uppträdde där. 15. En sådan person har fullmakt att represente­ra någon annan. 16. Sagofigure­r som kunde te sig nog så verkliga för folk i äldre tider. 17. ”Jag vill aldrig dansa på -----ty då sticker de mig i min tå” ( Lyriken från Pst, Opus 10). 22. Hellre vara entusiasti­sk än detta. 23. Hette det svenska genus som inbegriper ”den-orden” och numera ingår i utrum 24. På nytt förr. 26. Engelskt längmått motsvarand­e en knapp meter. 27. Tavlan kan snabbt stiga i pris, det behövs bara två som tävlar om den. Eller så blir den detta om folk tycker att utropspris­et är för högt. 28. Kan det bli på linjen. 29. Hyss hette det när Astrid Lindgrens Emil gjorde sådant.

 ??  ?? SÄND LÖSNINGEN TILL KSF Media, Linnankosk­igatan 28, 06100 Borgå, senast 7 juni. Skriv Korsord 155 på kuvertet och vik gärna lösningen med numret utåt i kuvertet. Vi drar tre vinnare som belönas med skraplotte­r.I korsord 151 vinner följande personer skraplotte­r: Berit Backström i Västerskog, Ina Tamminen i Dragsfjärd och Ingmar Lindström i Mariehamn. Vi gratulerar!
SÄND LÖSNINGEN TILL KSF Media, Linnankosk­igatan 28, 06100 Borgå, senast 7 juni. Skriv Korsord 155 på kuvertet och vik gärna lösningen med numret utåt i kuvertet. Vi drar tre vinnare som belönas med skraplotte­r.I korsord 151 vinner följande personer skraplotte­r: Berit Backström i Västerskog, Ina Tamminen i Dragsfjärd och Ingmar Lindström i Mariehamn. Vi gratulerar!
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland