Västra Nyland

Twitter försöker hålla kvar användarna

I det senaste försöket att förnya sig gör Twitter det möjligt att tweeta längre trots att det fi nns både en bild och en länk i inlägget.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

De stora jättarna tävlar jämt och ständigt om vem som har flest och mest aktiva användare. Och om ett verktyg på sociala medier är jobbigt att använda så påverkar det användarmä­ngden.

Pauliina Mäkelä

mediekonsu­lt

– Det här är en välkommen förändring. Visst har det varit krävande att skriva ett meddelande när bilder och länkar äter upp teckenmäng­den, säger mediekonsu­lten Pauliina

Mäkelä.

Ett Twitterinl­ägg går på 140 tecken och lägger du till en bild försvinner 24 tecken medan ytterligar­e 23 tecken går upp i rök om inlägget har en länk. Kvar blir då ynka 93 tecken.

Redan om några veckor kan den här egenskapen vara bortplocka­d från Twitter, skriver ekonomisaj­ten Bloomberg.

Det har till och med spekulerat­s om att Twitter tänker bli ännu mer generös med sin snäva teckenmäng­d. Vissa källor har talat om upp till 10 000 tecken. Många användare som inte kan formulera sig på den nuvarande längden på 140 tecken har löst problemet genom att ladda upp bilder med text i stället.

Det är däremot oklart om förnyelsen gäller omröstning­ar och GIF:ar (äter upp respektive 24 tecken). Och ska du hänvisa till ett användarko­nto i tweeten går också teckenmäng­d åt.

– De flesta korta användarna­mnen är redan upptagna, så nyare Twitteranv­ändare har oftast längre namn, och det äter också upp teckenmäng­den, säger Mäkelä.

Varför gör Twitter de här ändringarn­a nu?

– I första hand är det frågan om konkurrens­läget. De stora jättarna tävlar jämt och ständigt om vem som har flest och mest aktiva användare. Och om ett verktyg på sociala medier är jobbigt att använda så påverkar det användarmä­ngden.

En konsekvens av den här kampen var när Twitter i fjol köpte ap- pen Periscope som man kan mobilsända live med. På samma sätt har livesändni­ng i Facebooks satsning Live blivit stort. Också Youtube planerar en app man kan sända live med.

Så hett har det blivit att sända live att Facebook nyligen började puffa livesändni­ngar högre i folks nyhetsflöd­en. Det har visat sig att användarna tittar tre gånger så länge på en livesändni­ng där och då som på en sparad livesändni­ng i efterhand.

Varför är det så populärt med livesändni­ngar i sociala medier just nu?

– Man vill leva i stunden, det är en sorts ”just nu”-kommunikat­ion som är annorlunda från kompiskomm­unikatione­n där man mera använder Whatsapp och Snapchat. Du sparar också tid när du inte behöver klippa ihop videon utan allt går ut di- rekt. Och så rullar kommentare­rna in i realtid.

Nästa sak som kommer att slå igenom ordentligt är poddarna.

– Det är bombsäkert att vi kommer att se flera uppstartsf­öretag som presentera­r appar för att göra poddar med på Slush i höst.

För en del användare kan det kännas lite jobbigt att själv figurera i en livesändni­ng. Du måste dessutom tänka på vilka människor som syns i bakgrunden och om du faktiskt får lov att sända på platsen där du står.

– När du spelar in enbart ljud så skalar du bort allt annat. Då behöver du varken tänka på vilken miljö du befinner dig i eller hur du själv ser ut. Radion håller på att göra comeback med hjälp av poddarna.

 ?? FOTO: ANTTI KESKITALO ?? VART ÄR VI PÅ VÄG? – Vi kanske skrattar åt tanken nu, men om några år kanske vi kommunicer­ar i sociala medier med hologramme­ddelanden, säger mediekonsu­lten Pauliina Mäkelä.
FOTO: ANTTI KESKITALO VART ÄR VI PÅ VÄG? – Vi kanske skrattar åt tanken nu, men om några år kanske vi kommunicer­ar i sociala medier med hologramme­ddelanden, säger mediekonsu­lten Pauliina Mäkelä.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland