Västra Nyland

Fyren står sig genom historien

Turism I år firar Bengtskärs fyr dubbeljubi­leum, och nyss fick företagarp­aret Wilson en utmärkelse av Åbo Universite­t för att gjort landmärket internatio­nellt känt. Under en säsong har ön mellan 12 000 och 15 000 besökare.

- TEXT & FOTO JOHANNA LINDHOLM johanna.lindholm@ksfmedia.fi

På ön Bengtskär där Nordens högsta fyr tronar firar man dubbelt upp i år. Det är 110 år sedan lyktan första gången tändes och 75 år sedan det dramatiska slaget om Bengtskär utspelades.

Skam att säga, har underteckn­ad aldrig besökt Bengtskärs fyr. Detta trots att den är av Hangös mesta sevärdhete­r. Men nu bär det av, för i år firar fyren två jubileum. För 110 år sedan tändes ljuset i fyrtornet för första gången i december, och för 75 år avgjordes den stora sjöstriden ute i havsbandet. Dessutom har företagarp­aret Paula och Per Wilson nyss hemkomna från Åbo där de fått ta emot ett diplom för att gjort fyren vida känd i världen. Avfärd från Östra hamnen Båtfärden ut till fyren tar ungefär en timme. I Östra hamnen väntar skeppare Esa Sarin på sin enda passagerar­e på väg ut till ön. På hemvägen kommer han att ha båten full, då han kör en grupp företagsku­nder som övernattat på fyren tillbaka till fastlandet. Sarin brukar ibland extraknäck­a som skeppare för turistuppl­evelseföre­taget Sun Funs räkning.

– Jag har utbildat mig till skeppare i inrikes fart, berättar han. Det betyder att han får fungera som befälhavar­e på passagerar­fartyg med en bruttodräk­tighet under 300 på finska vatten.

Han brukar också köra andra rutter än Bengtskär. Gustavsvär­n och Gäddtarmen är populär, liksom de sälsafarin som Sun Fun ordnar. Ibland bär det av ända till Åland, och sedan Örö i fjol öppnade är det många som vill dit, äta middag och komma hem igen. Inget för veklingar Även om det knappt blåser i dag, guppar båten på vågorna.

– Det är bra träning för magmuskler­na, att hålla balansen, säger Sarin.

Som skeppare ansvarar han inte bara för att kunderna kommer fram, utan också för sjösäkerhe­t och kundservic­e.

– Det är ganska vanligt att folk som inte är vana vid att åka båt börjar må illa. Då hjälper inget annat än att titta på en punkt vid horisonten.

Det finns ingen gräns för hur hård vind det skall vara för att man en tur skall inhiberas, utan det bru- kar deltagarna få avgöra. I dag blåser det cirka 10 meter i sekunden, sydlig vind.

Väl framme vid bryggan kommer en av säsongens anställda, Juhani Rautavirta, emot oss och hjälper förtöja båten.

– Ibland är det så höga bränningar vid bryggan, att det är svårt att ta iland, berättar Sarin. Dramatisk historia Bengtskär har en lång och dramatisk historia genom tider av krig och fred. Då den uppfördes år 1906 av granit från ön, var avsikten att den tryggt skulle lotsa fartyg vid inloppet till Finska viken i all framtid. Med sitt torn på 46 meter och lyshöjd på 51 meter ovan hav är den Nordens högsta fyr. Förutom att den var ett monument inom sjöfarten har den varit av militär strategisk betydelse. I juli 1941 anfölls den av sovjetiska styrkor under fortsättni­ngskriget, med finsk seger som utgång.

Än i dag finns minnemärke­n i form av krigsbered­skap på ön. I de sydliga klipporna finns skyttegrav­ar insprängda, och det finns två nästen för maskingevä­r och ett flertal platser för kanoner på ön. I dag behöver man knappast vara rädd att bli överrumpla­d av fientliga styrkor på ön, även om militären fortfarand­e har möjlighet att kommunicer­a med ön. Eldsjälar Men tiden och tekniken gick förbi det traditione­lla fyrväsende­t, och år 1968 flyttade den sista fyrvaktare­n ut. Fyren automatise­rade, men lämnades samtidigt att förfalla. I början av 1990-talet tog sig Åbo universite­t (Turun Yliopisto) an att restaurera fyren, och sedan 2000-talet är det eldsjälarn­a Paula och Per Wilson som sköter om fyren och all aktivitet kring den. Torsdagen den 12 maj fick de ta emot diplom av universite­ts stiftelse för att de gjort fyren internatio­nellt känd.

– Egentligen har jag nått pensionsål­der redan, men vi jobbar vidare, säger Paula Wilson med ett skratt. Jubileum Och i år firar fyren således två jubileer. Även om det är 110 sedan fyren restes, så ligger fokus på festlighet­erna på det stora sjöslaget för 75 år sedan. Den 26–27 juli kommer vi att ha program för inbjudna gäster, men i övrigt ser vi framemot en normal sommar, berättar Paula Wilson.

En normal sommar betyder i det här fallet fullbokat hus med gäster från när och fjärran. Nästan alla kommentera­r den storslagna naturen:

– Tagna är väl ett ord som ganska bra beskriver känslan många får då de kommer hit. Naturen är så storslagen, det brukar beröra, säger Wilson. Fyrens väktare I dag blir en snabbvisit och de 525 trappstege­n till fyrtornets lyktrum får vänta. Även om de sista familjerna flyttat ut, har nya boende flyttat in.

– Du får akta var du sätter fötterna, säger Wilson och pekar på några pinnar som sticker upp ur gräset.

Pinnarna finns till för att märka ut en del av alla de ejderbon som finns på ön. I varenda liten tuva ligger en åda och ruvar.

Till och med framför dörren till fyren ligger två fyrvaktare på sina dunbäddar. De blinkar knappt fast dörren går i ett.

– Att de är tama beror på att människan skrämmer bort deras naturliga fiender. Under senare år har havsörnarn­a ökat här ute i havsbandet, och för dem är en ruvande åda ett lätt byte.

Livet har varit, och är, hårt på Bengtskär. Men liksom människan anpassat sig till naturens villkor, har djuren gjort det. Så långt borta från, men ändå så nära civilisati­onen.

Tagna är väl ett ord som ganska bra beskriver känslan många får då de kommer hit. Naturen är så storslagen, det brukar beröra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland