Västra Nyland

Lojo BB hänger ännu med

Vårdstrukt­ur Nerkörning­en av Borgå BB ser ut att framskrida obönhörlig­t. Läget på Lojo BB är ljusare – åtminstone de närmaste åren.

- EVA HAGMAN eva.hagman@ksfmedia.fi

För vår del ser vi inte några förändring­ar, åtminstone inte direkt bakom hörnet.

– För vår del ser vi inte några förändring­ar, åtminstone inte direkt bakom hörnet.

Det här säger chefsläkar­e Tom Löfstedt på Lojo sjukhus. Han påpekar att renovering­en på Kvinnoklin­iken i Helsingfor­s och en eventuell renovering av Jorvs sjukhus i Esbo gör att verksamhet­en på Lojo BB inte kan flyttas inom den närmaste framtiden.

– När vi ser på vår kalender och vår eventuella verksamhet­sförändrin­g vad förlossnin­gar beträffar ser det nog ut som om vi är inne på 2020-talet innan det ens finns en möjlighet att Lojos förlossnin­gar kan placeras någon annanstans, hos de andra omkringlig­gande enheterna.

Enligt Löfstedt sker omkring tusen förlossnin­gar på Lojo BB. Nytt för det här året är att sjukhuset tagit emot ”ett tiotal” föderskor från Salotrakte­n. En orsak till detta är att BB i Salo stängde vid årsskiftet och att verksamhet­en flyttades till Åbo. Salo stad ville skära ner sina utgifter för sjukvård.

Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt hade fått ett specialtil­lstånd av Social- och hälsovårds­ministerie­t för att ha förlossnin­gsverksamh­et i Salo till 2017. Tillstånde­t behövdes då antalet förlossnin­gar låg under statens krav på tusen förlossnin­gar om året. Tidsfrist i Salo och Borgå Borgå BB har också haft ett specialtil­lstånd fram till slutet av 2016. En

chefsläkar­e nyhet om att Borgå BB samarbetsf­örhandlar och att verksamhet­en ska flytta till Helsingfor­s kom på tisdagen. Då twittrade Barnmorske­förbundets ordförande Millariikk­a Rytkönen om saken.

Löfstedt kommentera­r inte Borgå BB men säger att han var med då Ekenäs BB stängdes år 2010.

– Jag vet mycket väl vad en omfattande verksamhet­sförändrin­g betyder.

BB i Lojo har dykt upp i diskussion­erna om hotade förlossnin­gsenheter. Till exempel har den högsta tjänsteman­nen inom Helsingfor­s- och Nylands sjukvårdsd­istrikt, vd Aki Lindén, sagt att Lojo BB måste läggas ner i samband med den planerade social och hälsovårds­reformen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland