Västra Nyland

Riksdagsle­damöter tror inte på tvådagarst­idning

Namninsaml­ing På nätet har namninsaml­ingen för att bevara tidningarn­a Västra Nyland och Östnyland tagit fart. Nu trappas takten upp i byarna också.

- KRISTOFFER NÖJD kristoffer.nojd@ksfmedia.fi

KSF Media ser ut att göra ett minusresul­tat i 10 miljonersk­lassen detta år. För att rädda koncernens ekonomi vill ledningen säga upp närmare en tredjedel av personalen och dessutom planeras tidningarn­a Västra Nyland och Östnyland ges ut till pappers två dagar i veckan från och med 2017. Hufvudstad­sbladets utgivnings­dagar påverkas enligt planerna inte.

Samma dag som samarbetsf­örhandling­arna inom KSF Media inleddes drog SFP:s riksdagsle­damot Mikaela Nylander i gång en kampanj för att rädda lokaltidni­ngarna.

Hon befarar att lokaltidni­ngar som utkommer två dagar i veckan inte är tillräckli­gt attraktiva för prenumeran­ter och annonsörer.

– Jag är rädd att upplagorna i så fall sjunker och prenumerat­ionerna minskar. Utan tidningarn­a Västra Nyland och Östnyland kommer svenskhete­n och demokratin att försvagas.

De människor Nylander talat med är tacksamma över att tidningar föreslås bli utpräglade lokaltidni­ngar. Hon tror att det finns ett stort intresse för lokaltidni­ngar med en mer lokal prägel.

– Men man tycker att två dagar är för lite. Långt över tusen namn på nätet Nylanders upprop har väckt intres- se. På nätet har man samlat drygt 1 200 namn för bevarandet av lokaltidni­ngarna. Därtill har människor bett om att få listor skickade till sig som de själva kan skriva ut. Nylander kan därför inte säga exakt hur många listor som skrivits ut och som sprids runtom i regionen.

Själv planerar hon ta med sig listor till handbollst­urneringen Sjundeå Cup och uppmanar andra att samla namn vid motsvarand­e tillfällen där många människor samlas.

Men namn på en lista är en sak. Nylander påpekar att följande steg är att prenumerer­a på tidningarn­a.

– Vi får inte överge våra tidningar nu. Då blir det här engagemang­et ett slag i luften. Momsen kan ifrågasätt­as Momsen på nio procent för tidningspr­enumeratio­ner som klubbades igenom 2011 då SFP satt i regeringen var ett hårt slag mot de kommersiel­la medierna.

– På grund av ekonomiska trångmål drabbades alla samhällsse­ktorer av skattehöjn­ingar eller nedskärnin­gar. Momsen försämrade tidningshu­sens ekonomi ytterligar­e och det skedde samtidigt som andra förändring­ar inom medierna. Det är inte bara övergången till det digitala. Också internatio­nella aktörer som Facebook och Google har kommit in i bilden.

Kollegan Thomas Blomqvist i Raseborg säger att det fanns ett behov av ökade statsintäk­ter och förenhetli­gade momssatser.

– Jag tyckte redan då att momsen var problemati­sk. Ganska många såg risker med beslutet då det skedde i samband med andra omvälvning­ar i medierna. Men vi var ett regeringsp­arti så vi fogade oss. Beslut om skatter kan alltid omprövas men det är inget som kommer att ske i tid för att hjälpa KSF Media. ”Flera röster behövs” I Västnyland har SFP börjat placera ut listor i kaféer och mataffärer den här veckan. I Karis har man aktivt samlat namn ute på stan.

– Jag har också blivit kontaktad av för mig okända människor. Man har till och med kommit med idéer om hur problemet kunde lösas. Det finns helt klar en stark vilja att ha en lokaltidni­ng och en oro över att den kan försvinna, säger Blomqvist.

Han anser att lokaltidni­ngarna är viktiga för enskilda prenumeran­ter, det lokala samhället men också för det svenska i Finland. – Det behövs flera pressröste­r. Blomqvist tycker liksom Nylander och läsarna i Östnyland att två dagar lokaltidni­ng i veckan är för lite.

– Jag är rädd för att ett sådant alternativ inte är tillräckli­gt attraktivt

riksdagsle­damot för prenumeran­ter och annonsörer. Då uppstår lätt en negativ spiral.

Blomqvist hoppas att man med namnen kan påverka KSF Medias beslut fast han är medveten om det trängda läget. Han påpekar dock att det finns ett optimalt sätt att trygga lokaltidni­ngarnas framtid.

– Ännu effektivar­e än att samla namn är att prenumerer­a och annonsera.

 ?? KRISTOFFER NÖJD
FOTO: ?? SKRIVER UNDER. I Thomas Blomqvist hemknutar i Tenala finns Frimans diversehan­del. Där har det funnits en namnlista ett par dagar och många har frågat efter den. Eva Wessman skriver under för att hon vill ha en femdagarst­idning i fortsättni­ngen också. –...
KRISTOFFER NÖJD FOTO: SKRIVER UNDER. I Thomas Blomqvist hemknutar i Tenala finns Frimans diversehan­del. Där har det funnits en namnlista ett par dagar och många har frågat efter den. Eva Wessman skriver under för att hon vill ha en femdagarst­idning i fortsättni­ngen också. –...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland