Västra Nyland

Hemvården ska slippa parkerings­problem

- JOHAN KVARNSTRÖM

Då allt fler ska vårdas hemma uppstår lättare problem för hemvården att hitta parkerings­plats i Kyrkslätt. Detta ska beaktas i framtida planer. KYRKSLÄTT Ärendet behandlas av samhällste­kniska nämnden på torsdag.

Nämnden har redan diskuterat hemsjukvår­dens parkerings­problem och begärt en utredning om hur man kunde få bilplatser för hemsjukvår­den i de nya detaljplan­erna.

Kommunens byggnads- och bostadsexp­ert Ansa Virtanen skriver i beredninge­n att problemet är att ett sådant behov inte har officiell status i lagstiftni­ngen. Lösningarn­a måste därmed bygga på ”samarbete samt anvisninga­r under projektet.” Ska beaktas i anvisninga­r Virtanen konstatera­r att frågan är angelägen på riksnivå eftersom en åldrande befolkning ger ett ökat behov. Effektivas­te sättet att lösa problemet vore att påverka lagstiftni­ngen på riksnivå, enligt beredninge­n.

Utredninge­n som gjorts i Kyrkslätt ger vid handen att kommunens enda påverkning­smöjlighet är att i bygganvisn­ingen anteckna hur bilplatser­na ska användas.

Enligt förslag ska nämnden besluta att det i samband med beredninge­n av planer i bygganvisn­ingen antecknas en rekommenda­tion om möjliggöra­nde av korttidspa­rkering i närhet av ingångarna.

Päivi Veljä som koordinera­r hemvården i centrum säger att parkeringe­n fungerar relativt bra för hemvården. Det finns en del utmaningar, men förbättrin­gar har redan gjorts.

Bland annat har hemvården fått rätt lappar att lägga på instrument­brädan för att inte få parkerings­böter.

Största problemet är enligt Veljä inte höghusen i centrum utan villor som blir svåra att ta sig till om plogbilen lämnat efter sig snövallar och ingen plogat till exempel en brant backe upp till en gård.

 ?? FOTO: VN-ARKIV ?? HJÄLPEN KOMMER MED BIL. Mer hemvård betyder större behov av korttidspa­rkering nära ingångarna.
FOTO: VN-ARKIV HJÄLPEN KOMMER MED BIL. Mer hemvård betyder större behov av korttidspa­rkering nära ingångarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland