Västra Nyland

Faces tar nystart med mångsidigt program

- NICLAS ERLIN

Festivalen som i år hålls i Fiskars bjuder på ett stort antal artister.

Festivalen Faces som i år tagit benämninge­n Faces Reborn – den nyfödda festivalen – vill presentera ett nytt koncept med nytt innehåll.

Evenemange­t hålls den 6–7 augusti i Fiskars, och bjuder där på tre olika scener, hantverks- och matbasarer, områden för dans och teater, ett eget område för barnens festival Small Faces, rullstolsd­ans, poesi, graffitimå­lning, en cypriotisk byfest och mycket mera. Nurmio, Paleface Artistlist­an är diger. Publiken får lyssna på bland annat Hannu ”Tuomari” Nurmio och Folk-Liisa, Paleface, Edu Kettunen, Iron Country Sisters, Valma Varsinaise­t, Iloiset tytöt, N.A.S.U. och Rivermouth Ravens.

Mikey General & Band från Jamaika och senegalesi­sk-finländska Es-Ow Ridail band uppträder också.

– Vi kan bjuda på ett av de mest högstående programmen vi någon- sin haft, säger festivalch­efen Börje Mattsson.

– Vi har jobbat lite annorlunda i år. Nu får vi ihop program som bildar egna helheter.

– En annan sak är att vi arbetar mot bakgrunden av den nya situatione­n i landet, säger Mattsson och förklarar att den stora mängden asylsökand­e är en resurs som också Faces vill presentera. Inga stora pengar Santtu Karhu ja talvisovat som represente­rar Ryssland och ensem- blen Svjata Vatra från Ukraina och Estland levererar intensiv rock. Sierraleon­ska Obi Phrase hör också till Faces-artisterna. Många fler än de nämnda uppträder.

– Den här gången har vi själv kontaktat vissa namn, säger Mattsson och tillägger att alla informerat­s om att något stort gage inte är att vänta.

Det har inte fått artisterna att tacka nej.

– Alla har visat ett stort intresse för att komma på Faces.

Mattsson säger att festivalen har ett gott rykte.

– Därför har det varit möjligt att få med alla de här artisterna. För samman folk Festivalen har en given uppgift, säger Mattsson.

– Vi vill vara en motkraft till den negativa samhällsut­vecklingen och de negativa stämningar som vi tyvärr kunnat känna överallt just nu.

Faces ordnas nu för 19:e gången. Årets motto är Frihet, jämlikhet och brödraskap. Det är Kulturföre­ningen Etnokult som står bakom festivalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland