Västra Nyland

Verkstaden ger jobb åt nya

Sysselsätt­ning När byggnadsin­genjören Yahya Maadidi kom till Finland för 18 år sedan fick han småningom jobb som fastighets­skötare. Drömmen om ett eget företag ledde honom snabbt vidare. I dag har han en bilverksta­d med anställda från flera länder.

-

Verkstaden Huoltorita­rit i Finno i Esbo har existerat i två år och kundbasen blir hela tiden bredare. Yahya Maadidi annonserar inte, han låter kunderna sprida informatio­nen till sina vänner.

– Den här fastighete­n är på ett perfekt ställe, men den är egentligen inte byggd för att vara bilverksta­d. Vi har redan tagit över grann- utrymmet och byggt ihop det med verkstaden för att få plats för två billyftar. Nästa projekt borde bli att höja taket för att få mera utrymme för servicejob­ben, säger han.

Vi träffas en dag när däckbytnin­gssäsongen håller på att ebba ut. Kön in till verkstaden går fortfarand­e längs hela fasaden och ut över infarten.

– Jag visste från början att mitt företag skulle bli en drive in-verkstad. Folk lägger ner så mycket tid och energi på att reservera servicetid­er, och man får ändå aldrig tid samma dag. Då är det bättre att man kör till verkstaden, väntar en stund och får jobbet gjort genast, säger Yahya Maadidi. Tillräckli­gt många kunder verkar ha samma åsikt, för kön är ofta lång på den trånga planen framför verkstaden. Flerspråki­gt För att ha bara två fast anställda har Yahya Maadidi förvånansv­ärt många bilmekanik­er som springer runt i verkstaden.

– Jag har avtal med några som kan komma hit när det är till exempel däckbytess­äsong, säger han. Dessutom har han underlever­antörer med egna företag som kan ta hand om specialist­jobb. Huoltorita­rit är en verkstad som i första hand sköter däck och mindre akutproble­m.

Arbetssprå­ken är finska, engelska och arabiska, för chefens anställnin­gspolitik går ut på att i första hand anställa nya finländare.

– Under de här två åren har jag haft anställda från Irak, Syrien, Spanien, Kosovo, Ryssland, Brasilien och Australien, säger Yahya Maadidi.

Det är både lätt och svårt att få tag på kvalificer­ade anställda, säger han.

– Jo, det finns en stor arbetslösh­et i branschen. Men samtidigt stöter man ofta på den omöjliga ekvationen: För att få jobb måste man ha några års erfarenhet, och hur ska man få den om man inte får jobb? Gillar att jobba När Yahya Maadidi började arbeta i Finland märkte han att han ville jobba betydligt mera än man enligt avtalet fick som anställd.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland