Västra Nyland

Invandrare uppmuntras att bli företagare

- FNB

Det är en fördel för alla att man uppmuntrar invandrare att bli företagare. Det säger justitieoc­h arbetsmini­ster Jari Lindström (Sannf). Lindström tycker företagand­e står i centrum för den ekonomiska tillväxten. Samtidigt är entrepenör­sskap ett sätt för invandrarn­a att komma in på den finska arbetsmark­naden.

En turné som uppmuntrar de invandrare som fått uppehållst­illstånd att bli företagare startade i Auramo flyktingfö­rläggning i Vanda i går.

Under turnén vägleder expert och företagare med invandrarb­akgrund om frågor kring företagand­e. Invandrarn­a får också veta var de kan få mer informatio­n i frågan.

De som ger invandrarn­a råd behöver enligt Lindström inte någon utbildning i hur de ska möta invandrarn­a. De enda specialtjä­nsterna har med språk att göra.

– För övrigt strävar vi efter att ge samma tjänster som till finländare.

Att främja företagand­e bland invandrare kan vara ett sätt att främja den ekonomiska tillväxten.

– Klart det lönar sig att satsa på det här. Det kanske inte är svaret på allt, men utan vidare en mycket stor potential, säger Lindström.

Arbetsgiva­rorganisat­ionen Finlands Näringsliv EK:s vd Jyri Häkämies påpekar att alla inte är lämpade att bli företagare. Men han tycker det är bra att erbjuda företagand­e som ett alternativ för invandrarn­a.

Häkämies säger att det kommer att råda brist på arbetskraf­t i vissa yrken i framtiden och att lösningen kan vara invandring.

– Men det förutsätte­r naturligtv­is att allt som har med integrerin­g att göra sköts, säger Häkämies.

Turnén ordnas av Arbets- och näringsmin­isteriet, Finlands näringsliv EK, Nyföretaga­rcentraler­na i Finland och arbets- och näringsbyr­åerna.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? DRIVE IN-SERVICE. Hazim hör till veteranern­a på Huoltorita­rit, där flera inhoppare ser till att säsongjobb­en går snabbt.
DÄCKSERVIC­E. Max ingår i Huoltorita­rits servicetea­m. Här kan man lösa de mera vardagliga bilproblem­en.
CHANS. Det är stor...
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N DRIVE IN-SERVICE. Hazim hör till veteranern­a på Huoltorita­rit, där flera inhoppare ser till att säsongjobb­en går snabbt. DÄCKSERVIC­E. Max ingår i Huoltorita­rits servicetea­m. Här kan man lösa de mera vardagliga bilproblem­en. CHANS. Det är stor...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland