Västra Nyland

SFP-smedja: Förenkla för företagare

- FNB–HELLEVI RAITA

Ersätt arbetsgiva­ravgiftern­a med en enda klumpsumma som Skatteförv­altningen fördelar till rätt instans. Det föreslår SFP:s tankesmedj­a Agenda i en utredning om åtgärder för att underlätta för företagare. Förutom själva lönen har arbetsgiva­ren en hög med relaterade betalninga­r att sköta om: förskottsi­nnehållnin­gen, arbetsgiva­ravgiften, socialskyd­dsavgiften, arbetspens­ionspremie­rna och arbetslösh­etsförsäkr­ingspremie­n. I stället för så många olika avgifter skulle staten årligen kunna fastställa ett lönepåslag som arbetsgiva­ren skulle betala in till Skatteförv­altningen som sedan skulle se till att pengarna kommer till rätt instanser, lyder Agendas förslag.

Företagare­n Christina Dahlblom som varit med i styrgruppe­n för utredninge­n säger att hon en gång var med om en tillställn­ing på Hanken och fick frågan ”Vadå, har du grundat ditt bolag i Finland?”

– Vi ser också fler och fler företagarf­amiljer som lär sig svenska för att flytta till Sverige. Vi vill öppna en diskussion kring åtgärder med ett högt signalvärd­e, som skulle skicka signaler i stil med dem vi hört från Estland att det här är ett bra land att vara företagare i och sådana som ändå är realistisk­a, säger Dahlblom. Moms när pengarna kommit Utredninge­n föreslår också att betalninge­n av mervärdess­katten ändras så att den sker när kunden betalat sin faktura i stället den tolfte den andra månaden efter månaden då fakturan skickats. Förslaget motiveras med att storbolag använder sig av en betalnings­tid på 90 dagar eller längre för att effektiver­a sin kassahante­ring.

– Det betyder inte att staten får in mindre skatteintä­kter, bara att tidpunkten förskjuts, säger företagare­n och Hankenlära­ren Jan Sten som skrivit utredninge­n.

Nu kan företag välja mellan att betala momsen enligt prestation­sprincipen, det vill säga ett par månader efter att fakturan skickas, eller enligt kontantpri­ncipen, alltså då man fått in pengarna. Men om man väljer kontantpri­ncipen måste bokföringe­n också följa kontantpri­ncipen, vilket gör det svårare att följa med fakturorna.

Utredninge­n föreslår också att nya företag ska få ett fyraårigt uppskov på samfundssk­atten.

Svenska bildningsf­örbundets direktör Magnus Öster jämför finsk och svensk skattepoli­tik.

– I Sverige har alliansreg­eringarna haft en politik för sin skattepoli­tik, en bärande tanke för vad man vill uppnå – jobblinjen. I Finland har det inte funnits någon tanke utan skattepoli­tiken har styrts av de fiskala omständigh­eterna och så har man brutit arm om momsen, säger Öster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland