Västra Nyland

Hög standard även på låga höjder

Banhoppnin­g På lördag ordnas Billnäs Games för femte gången, med ovanligt profession­ell inramning för en tävling på nivå 1. Redan nästa år kan tävlingen växa på flera sätt.

- JOHAN KVARNSTRÖM johan.kvarnstrom@ksfmedia.fi

Tävlingarn­a ordnades första gången 2012 i samband med att Billnäs Ridcentrum firade 30 år.

De har sedan blivit en årlig tradition som riktar sig till yngre ryttare och tävlingsry­ttare på hobbynivå. Till skillnad från de flesta andra tävlingar på den här nivån har man ordentliga priser, som presentkor­t till hotellveck­oslut, kryssninga­r med mera.

– Vi satsar på arrangeman­gen och banorna är snäppet mer krävande än vanligt på den här nivån. Det är sällan man på den här nivån kan nå samma stämning som från större tävlingar, säger primus motor och toppryttar­en Jessica Aminoff.

Hon upplever att många ryttare uppskattar att det ordnas en tävling av den här typen på nivå 1. Om allting går enligt planerna kan tävlingen ändå stiga i nivå nästa år eller helt enkelt utvidga till klasser även på nivå 2.

Ridplanen som nu är den ursprungli­ga från 80-talet ska nämligen bli större och förbättras, vilket ger nya möjlighete­r.

– Det är främst en pengafråga. Dagens melodi med ridunderla­g är krävande. Planen måste bli större och underlaget bytas, men om allt går enligt planerna kan vi börja bygga om planen i år, säger Aminoff. Fler tävlande Om vädret inte ställer till med problem blir det cirka hundra starter i sju olika klasser på nivå 1 på lördag, med start klockan 9. Hindren är mellan 40 och 110 centimeter höga.

Ryttarna är i huvudsak västnyländ­ska, men en del kommer också från huvudstads­regionen.

Billnäs Ryttare har förstås många egna med.

– Som förening har vi vuxit starkt i antalet tävlande, ryttare från många stall är med, säger Aminoff som själv är tränare för 30-40 aktiva elever.

Ibland har hon också deltagit i tävlingarn­a själv fast hon tävlar både internatio­nellt och på nivå 4 och 5 i Finland (5 är högsta nivån). Lugnt men segerrikt Årets säsong har för hennes del börjat lugnt, även om det blivit bland annat en seger på nivå 4 i Ypäjä Spring Show och tre starter på internatio­nell nivå med prisplacer­ing i alla med hästen Cathella.

– Jag trodde jag skulle delta i Grand Prix-serien, men min bästa häst är inte i skick. Om han blir det är jag senare i sommar med i GP och förhoppnin­gsvis FM, säger Aminoff som också ridit hem segrar i unghästser­ien i vår.

Ett exempel är Tusby Derby. Där gick det också bra bland annat för hennes elev Nathalie Lindblad som börjat klara sig bra på nivå 2 och tog en tredjeplat­s i sin debut på 110 cm banhoppnin­g.

Därtill har dressyrryt­taren Hanna-Mari Selçuk startat sin tävlingssä­song med en vinst i lätt A och en andra plats i medelsvår B på nivå 3 i Lieto den 5 maj. Stark comeback Från början av säsongen

lyfter Aminoff speciellt fram en ryttare: Johanna Lindblad.

Hon har återupptag­it tävlandet i handikapps­ridning efter en längre paus som kommit sig av att både hon och hästen Kain Aapeli haft hälsoprobl­em.

Efter ett och ett halvt år gjorde hon i vår comeback med en andraplats och en seger på nivå 3 i handikapps­ridning, vid tävlingarn­a Ypäjä Spring Dressage.

– Det är en stark comeback och hon siktar på Nordiska Mästerskap­en i år igen, säger Aminoff.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? BILLNÄS GAMES. Det blir cirka hundra starter vid årets tävlingar om prognosens regnväder inte ställer till det alltför mycket. På den här arkivbilde­n klarar Sandra Lönnberg ett hinder.
FOTO: PRIVAT BILLNÄS GAMES. Det blir cirka hundra starter vid årets tävlingar om prognosens regnväder inte ställer till det alltför mycket. På den här arkivbilde­n klarar Sandra Lönnberg ett hinder.
 ?? FOTO: AINO HUUPPONEN ?? PÅ HÖG NIVÅ. Jessica Aminoff har tagit hem prisplacer­ingar både nationellt och internatio­nellt i vår, men inlednings­vis haft en lugnare säsong då hennes bästa häst är skadad.
FOTO: AINO HUUPPONEN PÅ HÖG NIVÅ. Jessica Aminoff har tagit hem prisplacer­ingar både nationellt och internatio­nellt i vår, men inlednings­vis haft en lugnare säsong då hennes bästa häst är skadad.
 ?? PRIVAT
FOTO: ?? TILLBAKA. Johanna Lindblad har återvänt till tävlingsba­norna och inlett säsongen framgångsr­ikt.
PRIVAT FOTO: TILLBAKA. Johanna Lindblad har återvänt till tävlingsba­norna och inlett säsongen framgångsr­ikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland