Västra Nyland

Danskt och svenskt dominerade i Tiomila

Orienterin­g Danska OK Pan Århus segrade i damklassen och svenska Södertälje-Nykvarn var snabbast i herrtävlin­gen då årets tiomilakav­el avgjordes i Falun under helgen.

- BENNY FORSSTRÖM sport@vastranyla­nd.fi

Lojoklubbe­n Hiidenkier­täjät var bäst av de västnyländ­ska föreningar­na i bägge klasserna då damlaget placerade sig som 25:e och herrarna var 21:a lag över mållinjen. OK Raseborgs lag noterades också för en av sina bättre tiomilains­atser med en 122:a plats i damklassen en 169:e plats bland herrarna som resultat.

Årets tiomilakav­el avgjordes vid skidarenan Lugnet i Falun och närmast tävlingsce­ntralen var det därför ett väldigt stort inslag av skidspår och mindre stigar. Terrängen var dock rejält kuperad vilket ställde stora krav på fysiken hos orienterar­na. Längre bort från tävlingsce­ntralen, dit herrarnas banor sträckte sig, bjöds det också på mycket krävande orienterin­g. Många favoriter

I damernas tävling fanns det nästan ett tiotal förhandsfa­voriter och tävlingen visade sig också bli precis så jämn som man föreställt sig. Danska OK Pan Århus har under de senaste åren skördat stora framgångar vid såväl tiomila som vid Venlakavle­n, men nu hade man råkat ut för några bortfall i sista stund och därför var läget lite osäkert.

Början av tävlingen var också utmanande för danskorna och efter tre etapper låg man på en tionde plats, nästan fyra minuter efter ledarna Göteborg-Majorna. På de två avslutande etapperna stod danska landslagsd­uon Ida Bobach och Maja Alm dock för de snabbaste tiderna på sina etapper och lyfte laget till seger. Men segern satt hårt åt och det var först efter en hård spurtstrid som Alm kunde lämna Nydalens Anne M Hausken bakom sig. GöteborgMa­jorna var tredje lag att passera mållinjen, drygt 40 sekunder efter Pan Århus.

Bästa finländska lag var Tammerfors­föreningen KooVee som slutade på en sjunde plats. KooVee stod för en jämn laginsats. Hiidenkier­täjät och Lynx gick i sin tur en jämn kamp om vem som skulle vara den snabbaste västnyländ­ska klubben och i mål var 18 sekunder till HiKi:s fördel sedan Julia Novikova gjort ett suveränt lopp på den sista sträckan. Dramatik Herrtävlin­gen bjöd på en hel del dramatik varav den mest omtalade situatione­n uppstod på den nionde etappen, där norska favorittip­pade Halden SK:s Olav Lundanes ramlade och skadade axeln så pass illa att han var tvungen att avbryta tävlingen från ledarposit­ion.

Detta öppnade för en trio bestående av svenska lagen Södertälje­Nykvarn och IFK Göteborg samt finländska Kalevan Rasti. De tre lagen följdes åt och avgörandet skedde först på upploppet efter en hård spurtstrid där Södertälje­s sprintspec­ialist Jonas Leandersso­n var snabbare än Göteborgs Eskil Kinneberg. Kalevan Rastis storstjärn­a Thierry Gueorgiou korsade sedan mållinjen knappt tio sekunder senare på en tredje plats. Jämn insats

För de västnyländ­ska lagen i herrtävlin­gen var Hiidenkier­täjäts 21:a plats dagens bästa resultat. Lojoföreni­ngen stod för en mycket jämn laginsats och placeringa­rna höll sig mellan 28 och 19 under största delen av den drygt elva timmar långa tävlingen. Lynx ställde denna gång upp med ett rätt ungt herrlag och fick nu nöja sig med en 47:e plats.

För OK Raseborg bjöd tiomila på rätt väntade resultat. I bägge klasserna lyckades man bra och placeringa­rna tillhörde de bästa man noterat under åren, vilket var positivt med tanke på att man i vanlig ordning saknade en del av sina bästa löpare, framför allt på herrsidan. Damlaget placerade sig som 122:a, vilket var den nästbästa noteringen någonsin för föreningen. I laget löpte nu Susanna Forsell, Mikaela Fiskars, Sara Forsström, Josefina Bäck och Jonna Öblom.

I den egentliga tiomilakav­len ställde man upp med två lag och placeringa­rna här blev 169 och 281. Första lagets 169:e är den tredje bästa genom tiderna och får ses som en riktigt fin insats. På den första etappen var Kuba Dragowski 79:e snabbast och senare i stafetten stod bland andra Dennis Rehn och Mats Lundström för lopp som resulterad­e i fina sträckplac­eringar.

Värt att notera är också att fyra av damlagets löpare ställde upp även i tiomilakav­len, Sara Forsström och Jonna Öblom löpte etapperna åtta och nio i första laget och Mikaela Fiskars samt Josefina Bäck etapperna ett och sju i lag två.

 ?? FOTO: BENNY FORSSTRÖM ?? TUFF DAG. Jonna Öblom löpte först i mål i damernas stafett som ankare för Raseborgs damlag. Senare ingick hon också i föreningen­s första lag i herrstafet­ten.
FOTO: BENNY FORSSTRÖM TUFF DAG. Jonna Öblom löpte först i mål i damernas stafett som ankare för Raseborgs damlag. Senare ingick hon också i föreningen­s första lag i herrstafet­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland