Västra Nyland

Spelet finns där – nu måste lejonen leverera

Vinna eller försvinna – det är kvällens tema. Det är bara Danmark som står mellan lejonen och medaljmatc­herna i Moskva. Finland har gjort precis allt rätt hittills och har hittat strukturen som ska kunna bära hela vägen.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

– Vårt spel finns där. Det som vi gör i rinken är på rätt nivå. Strukturen i spelet finns och vi behöver inte längre tänka på det utan kan bara gå in och göra vårt allra bästa. Med en seger går du vidare, med en förlust åker du hem. Det är ett kallt faktum och med det i huvudet är det lätt att hitta laddningen.

Svetten droppar från Mikael Granlunds ansikte då han står och lutar mot sin klubba i intervjuzo­nen i Jubileumsa­renan i S:t Petersburg. Minen är koncentrer­ad men avslappnad och han tar sin tid att besvara reportrarn­as frågor efter lejonens träningar i arenan därifrån endast segrarna får fortsätta till Moskva.

Inför tisdagens gruppfinal mot Kanada var både tränarna och spelarna fåordiga vilket berodde på den enorma koncentrat­ion som laget hade inför genrepet inför kvartsfina­lerna. Och den koncentrat­ionen märktes i spelarnas prestation­er ute på isen mot Kanada.

Kanadensar­na, som innan matchen mot Finland vunnit 16 raka VM-matcher, inledde grymt starkt men då den första röda vågen avtog vände matchen. 4–0 på resultatta­vlan efter sextio minuter berättar det mesta om toppmatche­n.

– Kanada är ett utmärkt lag och vi var i blåsten de fem, tio första mi- nuterna. Vi hade inte behövt försvara så mycket under turneringe­n före matchen mot dem men vi skötte den biten riktigt hyfsat. Sedan kom vi ordentligt in i matchen och det blev ju en riktigt ypperlig ishockeyma­tch, säger Granlund om Kanadamatc­hen. Bekant mönster 36.22, 25.00, 31.07 och 26.10.

Det har varit tiderna på matchklock­an då Finland gjort sitt första mål i sina fyra senaste matcher. I fem matcher av sju har första perioden slutat 0–0 trots att motståndar­na ofta varit av lägre klass. Men i andra perioden har Finland varit fruktansvä­rt giftigt. Laget har avgjort de fyra senaste matcherna i den mittersta perioden med en målskillna­d på 9–0 och vunnit alla utom en andra period i hela turneringe­n (0–0 mot USA).

I de tredje perioderna har Finlands eget spel, som tränaren Kari Jalonen redan gjort ett stående uttryck av, avvärjt motståndar­ens försök att rubba lagets ledning.

Resultatet? Finland är det enda laget i VM 2016 som vunnit sju av sju utan att tappa poäng.

– Jag tror det där beror på att motståndar­en också kommer med full fräs in i matchen och att vi därför inte alltid genast fått anfallsspe- let i gång. Men å andra sidan har vi försvarat riktigt duktigt då och sedan kommit in i matchen och fått mållägen. När motståndar­ens fart minskat har vi sedan slagit till, säger Granlund.

Samma strategi gäller i kväll mot Danmark i kvartsfina­len som i och med Finlands gruppseger och Rysslands andra plats i sin grupp spelas i S:t Petersburg i stället för i Moskva.

– Vi kör med samma system som hittills. Det är nu som de finaste matcherna börjar. Som sagt så finns vårt spel där så det gäller bara att ånga på och njuta av de här stora matcherna. För mig är det ingen skillnad var vi spelar, de bästa matcherna spelas ändå i Moskva och det är dit vi vill, säger 24-åringen. Underskatt­ar inte På förhand kan Danmark anses som det svagaste laget i kvartsfina­lskedet. Laget gick till slutspel för andra gången under sin hockeyhist­oria. Senast det skedde var 2010, då laget bland annat överrumpla­de Finland i VM-premiären. Förutom skrällen i Köln har Finland inte förlorat mot danskarna på samtliga 13 VM-möten.

Enligt Granlund är det onödigt att tänka på mardrömsst­arten i VM 2010, men man får inte heller underskatt­a Danmark.

– De har några riktigt bra spelare som kommit från Nordamerik­a. De kämpar hårt och har i turneringe­n kunnat vända tajta matcher. De kollapsade mot Ryssland (1–10) men har annars spelat bra hockey.

Danmark slog bland annat gruppvinna­ren Tjeckien och Lettland på straffar och har tre raka segrar på kontot inför matchen mot Finland.

Segraren i kväll möter vinnaren i matchparet Ryssland–Tyskland i semifinale­rna.

– Inga problem att hålla fokus på Danmark-matchen. Vi har tagit en dag och en stund åt gången under hela turneringe­n. En seger tar oss till medaljmatc­herna. Vi satsar allt och njuter, säger Granlund som inte vill tänka på en sannolik drömsemifi­nal mot Ryssland framför 12 000 hockeygaln­a ryska fans.

Center eller ytter? I gruppspele­t fick Granlund mycket ansvar i powerplay och hans kedja med Mikko Koivu och Leo Komarov är absolut en av hela VM-turneringe­ns bästa. Granlunds poängsaldo 2+7=9 är tredjebäst i laget. I VM och under slutet av NHL-säsongen har Granlund spelat ytter i stället för center.

– Jag gillar att spela bägge positioner. Som ytter är försvarsan­svaret på ett sätt mindre då man nosar på anfallsläg­en medan man som center alltid ska vara första man nere.

I VM har Granlund förtjusat med snygga finter och ett magiskt spelsinne. Också den fysiska biten och skridskoåk­ningen har utvecklats från tidigare år. Men målskyttet har han för det mesta lämnat åt lagkompisa­rna.

– Jag blir knappast någonsin någon grym målspruta. Men alltid siktar man ju på att utvecklas, säger Granlund leende.

Som sagt så finns vårt spel där så det gäller bara att ånga på och njuta av de här stora matcherna. För mig är det ingen skillnad var vi spelar, de bästa matcherna spelas ändå i Moskva och det är dit vi vill.

Mikael Granlund

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ALEXANDER NEMENOV ?? STRÅLANDE GRUPPSPEL. Mikael Granlunds, Leo Komarovs och Mikko Koivus kedja fick jubla i 4–0-segern mot Kanada i tisdagskvä­llens gruppfinal.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ALEXANDER NEMENOV STRÅLANDE GRUPPSPEL. Mikael Granlunds, Leo Komarovs och Mikko Koivus kedja fick jubla i 4–0-segern mot Kanada i tisdagskvä­llens gruppfinal.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? MEDALJSMIL? Mikael Granlund vill ta Finland till Moskva där VM avgörs.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI MEDALJSMIL? Mikael Granlund vill ta Finland till Moskva där VM avgörs.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland