Västra Nyland

Sipiläs ägarpoliti­k fick motsträvig­t beröm

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Strax efter nyår 1976 hade socialdemo­kraterna gått ur Finlands regering – om inte det märkligast­e statsbolag­et i Finlands historia någonsin hade grundats. Företaget Valco skulle tillverka en så udda produkt som den dyraste komponente­n i den tidens tv – bildröret.

SDP:s mångdubbla statsminis­ter Kalevi Sorsa satsade allt för att skapa jobb och en ny statsledd industribr­ansch. Däremot tillverkad­es till sist bara ett bildrör på hundra av dem som stod i affärsplan­en.

SDP:s egen man, handels- och industrimi­nister Ulf Sundqvist fick fem år senare lägga ner alltihop. Statens förlust på sitt industrifö­rsök blev nästan 400 miljoner euro i dagens penningvär­de.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) hade då i tisdags i riksdagen, 40 år senare, trots allt en klarare bild av vad staten bör vara engagerad i och vilka områden det sedan länge har varit klokt att låta samhällets privata sektor sköta.

Som första finländska statsminis­ter någonsin har Sipilä tagit sig för att sköta lejonportf­öljen med statens aktier i företag. Efter stora spekulatio­ner blev de konkreta för- slagen däremot måttfulla och fick till och med ett visst stöd av opposition­en. Den förre ägarminist­ern Heidi Hautala (Gröna), nu i Bryssel, berömde förslaget.

Efter smällen med elnätsbola­get Caruna – som 2013 köpte statliga Fortums monopol bland elnät – är regeringen nu klokare. Nu tänker man hålla hårt om elnätsbola­get Finngrid och gasföretag­et Gasum och rentav höja ribban för nya, utomståend­e ägare.

Mest debatterad­e riksdagen bränslebol­aget Neste, där Sipilä vill öppna för att minska statens ägande från 50 till 33 procent.

Neste har, liksom också statsbolag­et Posten, lagstadgad­e skyldighet­er i samhället. Vid en nationell kris ska Neste kunna ha bränsle för Finland i lager för tre månader. SDP oroar sig för om det håller ifall aktier läggs till salu.

Neste, med anläggning­ar i Borgå och Nådendal, är också en betydande industriar­betsgivare vilket får SDP och facket på fötter.

En tredjedels andel i bolaget ska i alla fall enligt bedömare fortfarand­e vara trygg; de övriga ägarna har små innehav och är mest inhemska. Största utländska ägare är Schweiz nationalba­nk med tre promille av aktierna.

Den gröna opposition­en i riksdagen förföll ovanligt mycket till sina slitna käpphästar – förnybar energi, tågtrafik och fisk i forsarna.

Förvånansv­ärt nog tog ingen i debatten upp hur ett utländskt investerar­skydd, som växer i styrka, skulle påverka statsbolag­en och deras grundlägga­nde funktioner i Finland.

Utländska investerin­gar tillför visserlige­n både nytt kunnande, nya nätverk och nya kunder till våra statsbolag. Det påpekade man helt riktigt från Samlingspa­rtiets bänk i riksdagen.

Däremot sades ingenting om hur utländska investerar­e genom skiljedoma­r och handelsavt­al som det omstridda TTIP har goda möjlighete­r att slå vakt om sitt kapital i Finland.

Det kan lätt stå i konflikt med syftet med ett statsbolag, som är att det finns till för att vårt eget samhälle i grunden ska fungera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland