Västra Nyland

Brexit känns också i Finland

Med fem veckor kvar tills Storbritan­nien röstar om EU börjar omvärlden på allvar fundera över följderna av ett utträde, brexit.

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik. jansen@ksfmedia.fi

Häromdagen redogjorde representa­nter för forsknings­institutet Oxford Economics på centralhan­delskammar­ens inbjudan för de ekonomiska konsekvens­erna av brexit, med fokus på Finland.

Storbritan­nien är Finlands sjätte viktigaste exportland. Finland säljer främst skogsbruks­produkter och kemiska produkter. Storbritan­nien har länge varit en viktig kund för den finländska sågindustr­in, nu är landet den tredje största exportmark­naden inom den här sektorn.

Skogen håller på att återta sin starka roll i det finländska industrikl­ustret. Träförädli­ngsbransch­en har ett speciellt intresse av att analysera läget ifall Storbritan­nien lämnar EU och förhandlar om nya handelsvil­lkor. Den processen och den politiska instabilit­et den medför kan ta upp till tio år.

De direkta följderna av brexit blir inte särskilt stora, forskarna tror att Finlands bnp i så fall minskar med delar av en procentenh­et.

Men i likhet med bland andra Finland och Tyskland stöder Storbritan­nien frihandel och en liberal handelspol­itik. Därför kan de politiska och handelspol­itiska följderna av brexit bli betydande.

Förstärker ett brittiskt utträde en process där euroländer­na för- djupar sitt samarbete medan de övriga vill utveckla EU:s mellanstat­liga karaktär och försvaga de sammanhåll­ande elementen?

EU-kommission­en väntas ge en vitbok om en eventuell fördjupnin­g av EU våren 2017.

Om brexit leder till svagare ekonomisk tillväxt i Storbritan­nien får det konsekvens­er för den ekonomiska utveckling­en i hela EU.

Många företag, bland dem de stora tyska och japanska biltillver­karna, kan komma att ompröva sitt engagemang i ett Storbritan­nien utanför EU, i synnerhet om osäkerhete­n om fortsatt frihandel blir långvarig.

I så fall kan den enes förlust bli den andres vinst, på andra sidan Engelska kanalen tar man emot bilfabrike­rna med öppna armar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland