Västra Nyland

Väl lobbat, illa jobbat

- MIRJAM KALLAND är Fulbright-stipediat vid Yale och utforskar de olika sidorna av New Haven.

New Havens olika skikt öppnar sig. Kontraster­na är stora, New Haven är USA i miniatyr. Jag etablerar rutiner, möter samma människor dagligen. Också tiggarna, ofta hemlösa, och som finns överallt, blir bekanta: ”Any change? Thank you, miss, God bless ya”. De känner igen mig också – om jag nyligen gett en dollar åt dem, ber de mig inte genast på nytt, men hälsar vänligt.

Jag strövar omkring i allt vidare cirklar. Scenariot påminner mig ställvis om Jack Londons ”Avgrundens folk”, ett reportage från Londons East End för över hundra år sedan. Många utslagna har funktionsh­inder, och kunde ha blivit hjälpta av universell mödra- och barnrådgiv­ning som skulle ha observerat de felställda benen, den sneda höften. Och av en hälsovård, som i stället för att vara världens dyraste och ojämlikast­e, skulle ha varit tillgängli­g för alla.

Jag åker tåg. Kollar in perrongern­a, de är i uselt skick. Att fixa perrongern­a ger ingen omedelbar vinst, så varför skulle privata bolag bry sig? Längs vägarna skyltar: adoptera en bit motorväg. Elledninga­rna dinglar härs och tvärs, det ser provisoris­kt och ibland farligt ut. Vi skall därför inte sluta tala om vårt elnät som såldes till ett utländskt bolag. Att höja priserna och strunta i kunderna då inga parallella distributi­onsnät existerar(!) ger omedelbar vinst. Grattis! Och att börsnotera posten? Det har de inte tänkt på här. Här är posten lagstadgad, offentlig verksamhet.

Våra beslutsfat­tare verkar ha roligt. Det är uppenbart att de njuter av att få förstöra allt det som byggts upp i decennier. Kanske de inte fick platta till sandkakor när de var små? Väl lobbat, men illa jobbat.

Vi diskuterar samhällsut­vecklingen med en familj som jag bekantat mig med här. Föräldrarn­a är välutbilda­de, hårt arbetande, en dotter i high school. När jag frågar om hennes fortsatta planer utbyter föräldrarn­a bekymrade ögonkast. Det gäller att välja college. Jag frågar om terminsavg­ifter. En årsinkomst, svarar pappan. Jag frågar inte, men kanske det är en av orsakerna till att många här på Yale är barnlösa. – ”Men ni har världens bästa utbildning”, säger han glatt. Jag suckar. Fel tidsform. Vår regering förstår inte betydelsen av utbildning, och skär ner på allt från dagis till universite­t.

En kväll går vi på en teaterföre­ställning, en modern version av Odysseus, men ur flyktingpe­rspektiv. Föreställn­ingen är fantastisk. Skådespela­rna är från high school, mellan 16 och 18 år. Efter föreställn­ingen är det diskussion. De unga har intervjuat flyktingar från Syrien, Irak och Afrika för att bättre kunna sätta sig in i problemati­ken. De är ivriga, empatiska och talar för medmänskli­gt ansvar. Jag blir berörd och varm. Det finns unga som vill förändring, det finns hopp.

Avslutning­svis ett citat av Jack London (Avgrundens folk, 1903): ’’För England emotser jag … en ljus och leende framtid. För en stor del av de politiska partierna, vilka nu så dåligt styra landet, ser jag däremot intet annat än avskrädesh­ögen.’’

’Men ni har världens bästa utbildning’, säger han glatt. Jag suckar. Fel tidsform. Vår regering förstår inte betydelsen av utbildning, och skär ner på allt från dagis till universite­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland