Västra Nyland

Sagor i biblioteke­t

- JOHANNA LINDHOLM johanna.lindholm@ksfmedia.fi

Författare­n Irmelin Sandman Lilius jubileumsp­rogram fortsätter i Hangö bibliotek. Det anknyter till 1700-talet i Hangö.

På tisdag den 24 maj klockan 18 läser Benita Forsman på svenska, avsnitt ur Irmelin Sandman Lilius Tulavall-böcker. Tulavall är som känt en plats som starkt påminner om Hangö, och där människorn­a lever sina liv i en strävsam vardag, genomström­mad av fantasi och magi.

Tulavall är författare­ns skapelse, också om man ibland kanske kan tycka sig känna igen förebilder­na till människor och platser. Hur levde då de människor som en gång i tiden befolkade verklighet­ens Tulavall, den lilla lotsbyn på Hangöudd? Dramatiskt sekel Benita Forsmans hobby är släktoch hembygdsfo­rskning, och hon har speciellt intressera­t sig för 1700-talet, som var ett mycket dramatiskt sekel för boende på udden.

Efter högläsning ur Irmelins Sandman Lilius bok får åhörarna genom Benita Forsmans berättande möta några människoöd­en som fängslat henne i hennes forskande, människoöd­en som träder fram ur arkivens gömmor.

På onsdag den 25 maj klockan 18 läser Anna Piiroinen kapitlet Vanha polkupyörä ur Rasse Rask seuraa jälkiä. Evenemange­t riktar sig till barn och hålls på finska. Efter högläsning­sstunden får barnen ta del av en spännande skattjakt där de ska lägga ett pussel med hjälp av en karta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland