Västra Nyland

Penisen ur olika perspektiv

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi YLE

Ämnet för kvällens dokumentär – som är en del av temakanale­ns pågående sexsatsnin­g – är av det slag som brukar anses vara säljande. Det handlar om penisen, och den som hoppfullt bänkar sig framför teven för att se The Dickumenta­ry (USA 2014) riskerar att bli besviken. Lika fyndigt lättsam som sin titel är nämligen inte denna dokumentär som främst tar ett kulturhist­oriskt grepp om sitt ämne.

Åtminstone den första halvtimmen är en tämligen torr föreläsnin­g om penisen som biologisk konstrukti­on och dess historia. Det blir ett besök på penismusee­t i Reykjavik där de mest varierande arter och former av detta organ finns avbildade och bevarade. Sedan blir det nedslag på olika platser i världen där penisen dyrkats i olika ceremonier. I Japan har det funnits en stor peniskult som det numera bara finns rester av, och i bland annat Grekland finns en ort där man springer runt med träpenisar under karnevalis­tiska former.

När föreläsnin­gen är avklarad antar andra halvan av dokumentär­en en mera lättsam approach. Vi får se några män ägna sig åt penisdyrka­n i USA – var annars. Också i övrigt uppehåller sig den senare halvan i USA. Det mest intressant­a och upplysande är kapitlet om omskärning och dess betydelse i olika religioner, främst judendomen – men det handlar också om varför manlig omskärelse är så vanligt bland icke-judar i USA. Det har uppstått en rörelse som kallar sig intaktivis­ter som vill förbjuda dessa ingrepp på spädbarn.

En fråga som inte kan undvikas är storlekens betydelse, och här börjar dokumentär­en påminna om de underhålla­nde ”dokumentär­er” om diverse kroppsliga fenomen som brukar visas i de kommersiel­la kanalerna. På en porrmässa får kvinnliga porrstjärn­or i egenskap av experter uttala sig om storleksfr­ågan. Därtill möter vi en ickeporrst­järna som är sällsynt välhängd, men verkar så udda att det knappast är någon fördel för honom, och en man med fördelakti­gt utseende som gör en penisförst­oring för att öka sin att- raktionskr­aft på marknaden. Det finns tydligen inga gränser för exhibition­ismen, och apropå storlekens betydelse är det kanske fixeringen vid sin egen storlek som är det mest oattraktiv­a?

Intressant är däremot informatio­nen att stora penisar genom historien ansetts vara barbariska. Smått och nätt har varit idealet, notera exempelvis Michelange­los David-staty. Yle Teema 21.00, repris söndag 14.40 va mer av. Skrivandet är också en lyxvara som han är glad att kunna ägna livet åt.

Anne Rindell är varumärkes­expert och diskuterar vad lyx är ur företagens och konsumente­ns perspektiv, och också det att dessa två syner inte alltid går ihop.

Vad ska man bjuda på om man inte vill sätta en förmögenhe­t på exklusiva drycker och maträtter? Ingen fara, det finns fina substitut som man kan använda i stället, visar matskriben­ten Kenneth Nars.

Nörden och skådespela­ren Ulla Virtanen visar ett urval smarttelef­onsapplika­tioner som riktar sig till de förmögna och lyxsugna. Yle Fem 21.00

Det mest intressant­a och upplysande är kapitlet om omskärning och dess betydelse i olika religioner, främst judendomen ...

 ?? FOTO: YLE ?? FALLOSAR. Dokumentär­ens regissör Sofian Khan filmar i Sydkorea.
FOTO: YLE FALLOSAR. Dokumentär­ens regissör Sofian Khan filmar i Sydkorea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland