Västra Nyland

”Var inte rädda för oss”

Asylsökand­e Med utställnin­gen Inshallah vill de boende på flyktingfö­rläggninge­n Raseborg resort visa vem de är.

- AGNETA SJÖBLOM vnred@vastranyla­nd.fi

Saad sålde mobiltelef­oner, Yousif jobbade inom media. Knappast hade de i sitt tidigare liv kunnat ana att de våren 2016 skulle ställa ut på galleri Fokus i Karis. Den enda som tidigare sysslat med konst är Taif. Bland hans utställnin­gsarbeten finns också ett porträtt på honom själv som pappan skickat från Irak.

– Han har tecknat ur minnet. Det är första gången vi är ifrån varandra, säger Taif.

Att lämna Irak var hjärtskära­nde men tvunget.

Liksom Saad och Yousif väntar Taif nu på besked om framtiden. Förhoppnin­gen är att få stanna i Finland, studera, jobba. I augusti ska Taif och hans fru få sitt första barn.

Trion beklagar att det bland de asylsökand­e finns de som begått dumheter. De flesta är ändå vanliga, hyggliga människor – alla med en egen historia att berätta. Utställnin­gen ser de som en möjlighet att komma in i samhället och för allmänhete­n att lära känna dem.

Eller som budskapet i det av Saad gjorda videoverke­t lyder: Var inte rädda för oss. Ge oss en chans att visa vem vi är. Tyst i klassen Minna Fabricius jobbar som volontär på Resorten och har tillsamman­s med Clara Forsskåhl hållit i trådarna för konstklubb­en som träffats en gång i veckan. Tiden på förläggnin­gen kan bli lång och intresset för att delta har varit stort, även om många inlednings­vis trodde att de inte kan teckna. Den uppfattnin­gen kom på skam, även om den glada stämningen för vissa varit orsak nog att vara med.

Förutom avkoppland­e tror Minna Fabricius att sammankoms­terna varit terapeutis­ka.

– Ibland har det varit väldigt tyst på timmarna. Det är väldigt ovanligt på resorten. Då vet man att de gått in i skaparkäns­lan och haft ett bra flow, säger hon.

Under skapandets gång har man pratat om allt möjligt. Det finska skolsystem­et, utbildning, hälsovård …

Idén om en utställnin­g väcktes då man såg mängden material som strömmade till.

– Det började också dyka upp filosofisk­a tankar. Hur det känns att plötsligt vara flykting – att bli en siffra i mängden, att lämna sin familj och sitt tidigare liv. Inga askungesag­or Några av de asylsökand­es berättelse­r har skrivits ner och finns med på utställnin­gen. Uppgiften har inte alla gånger varit lätt.

– Intervjuer­na har tagit en hel del energi. Det är inga askungesag­or direkt, säger Fabricius.

Till dem som delat med sig av sin historia hör bland annat sportjourn­alisten Abbas som gjorde sig impopulär hos milisen och flydde efter att hans kameraman dödats. Fotbollssp­elande Ahmed, med bakgrund i det irakiska juniorland­slaget, flydde då IS med hotelser försökte värva honom. ”Jag har aldrig hållit i ett gevär och vill bara spela fotboll”.

Zuber berättar om hur terroris- terna tog över hemstaden Mosul och beslagtog allt skolmateri­al.

”Jag som alltid har älskat fysik och kemi, fick inte läsa det mera, utan enbart islamiska läror. […] Jag såg en man hugga av handen på en ung kille. Och en annan som de slängde ut från ett höghus. Om du röker bryter de pek- och långfingre­t på dig. Om de ser dig med ett paket cigaretter, kan du välja mellan att betala stora summor i mutor eller åka i fängelse. Om du rakar dig, hamnar du i fängelse, eller så bränner de bort dina ögonbryn.”

Minna Fabricius hoppas att berättelse­rna, med lite sponsorhjä­lp, så småningom ska komma ut i bokform.

Utställnin­gen i galleri Fokus i Karis pågår fram till den 27 maj. Den går under namnet Inshallah som i svensk översättni­ng betyder ungefär “Om Gud så vill”.

Ibland har det varit väldigt tyst på timmarna. Det är väldigt ovanligt på resorten. Då vet man att de gått in i skaparkäns­lan och haft ett bra flow.

 ?? FOTO: AGNETA SJÖBLOM ?? NYA KARISKONST­NÄRER. Taif, Saad och Yousif medverkar i utställnin­gen Inshallah som pågår på galleri Fokus.
FOTO: AGNETA SJÖBLOM NYA KARISKONST­NÄRER. Taif, Saad och Yousif medverkar i utställnin­gen Inshallah som pågår på galleri Fokus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland