Västra Nyland

Ingåpoliti­ker talade trafik med Berner

- JOHANNA LEMSTRÖM

Fullmäktig­eledamoten Henrik Wickström (SFP) i Ingå träffade kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) i Helsingfor­s i tisdags för att diskutera kollektivt­rafik.

Alltsedan hoten mot Y-tåget och bussförbin­delserna mellan Västnyland och huvudstads­regionen dök upp på agendor litet varstans har den unga Ingåpoliti­kern Henrik Wickström intensivt engagerat sig för kollektivt­rafiken.

Y-tåget drogs in i slutet av mars och ungefär då inleddes en e-postkorres­pondens mellan Wickström och kommunikat­ionsminist­er Anne Berner.

– Hon föreslog att vi skulle träffas för att diskutera de här frågorna, det är ju alltid lättare öga mot öga, säger Wickström.

Den träffen blev av i tisdags och då beskrev Wickström för ministern hur mycket oro all yrsel kring både tåg- och bussförbin­delser väckt hos västnylänn­ingarna.

– En indragen tur kan få till stånd verkligt knepiga kedjereakt­ioner. Familjer kan ha pusslat hela sin logistik och sin vardag i enlighet med hur tåg eller bussar går.

Några löften om hjälp och stöd fick han inte av minister Berner, dock förståelse:

– Vår diskussion var konstrukti­v. Vi pratade också om framtiden, ministern nämnde bland annat landskapsr­eformen som åter kommer att innebära förändring­ar i kollektivt­rafiken.

Vår diskussion var konstrukti­v. Vi pratade också om framtiden, ministern nämnde bland annat landskapsr­eformen som åter kommer att innebära förändring­ar i kollektivt­rafiken.

Västnyländ­sk samsyn viktig Nästa steg är att tillsamman­s med de övriga västnyländ­ska kommunerna försöka nå en samsyn kring hur kollektivt­rafiken borde se ut.

– Bussarna som sattes in för att ersätta Y-tåget, och för Kyrkslätts del för att IC-tåget inte längre stannar i kommunen, slutar trafikera den 10 december. Därför är det viktigt att vi nu så snabbt som möjligt kommer vidare med de här frågorna, säger Wickström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland